Недалеко од Пала према Јахорини, на Требевићу, налази се Центар за одмор и рекреацију “Брус”, идеално мјесто окупљања људи свих узраста.

Брус, смјештен на надморској висини од око 1.250 метара, излетиште је многобројних Сарајлија и идеална почетна и завршна тачка на путу истраживања Требевића.

Недалеко од ресторана “Брус” налази се излазна станица жичаре која свакодневно вози посјетиоце на Требевић и назад.

Директор Туристичке организације “Јахорина” града Источно Сарајево Игор Тошић истиче да је Брус битна и атрактивна туристичка дестинација у Источном Сарајеву, с обзиром на то да је Јахорина до сада била примарна дестинација и као водиља развоја туризма оставила простор за развијање осталих дестинација.

“То су – Романија, Равна планина и, свакако, излетиште Брус на Требевићу, чија локација има велики потенцијал за развој љетног туризма”, наводи Тошић за Срну.

ПРИРОДА МНОГО ПРУЖА – СА НОВИМ САДРЖАЈИМА ВИШЕ ПОСЈЕТА

Ресторан “Брус” је смјештен у природном, планинском амбијенту, окружен боровом шумом и нуди велики број јела, специјалитета домаће кухиње и пића. Од њега се може кренути на успон до врха Требевића /1.629 метара/ означеном стазом кроз шуме смрче и бора и уживати у погледу на Романију и Буковик.

Туристи и посјетиоци на излетишту Брус могу да уживају у пјешачким стазама, а ту су и вожња бицикала и четвороточкаша по планинским стазама, “пејнтбол”, вожња возићем Ћиро, “гуменград”, зоолошки врт, те вјештачко језеро са гуменим лоптама.

Посјетиоцима су на услузи и љетна башта, кошаркашки и одбојкашки терен, те роштиљ. Велики број садржаја за дјецу и одрасле од седам до 77 година.

У понуди комплекса “Брус” су и бунгалови направљени у етно-стилу.

Тошић каже да је пандемија вируса корона, која је обиљежила прошлу годину, усмјерила туристе да се више окрену природи и ономе што она пружа.

“Требевић има предност јер се може провести вријеме на угодном, чистом и свјежем планинском ваздуху са умјереном климом”, прича Тошић и напомиње да се туристичке посјете Романији и Требевићу повећавају захваљујући новим садржајима.

Ти садржаји, попут теретане на отвореном, играоница за дјецу на 200 метара квадратних и вјештачка стијена на локалитету Брус на Требевићу, овог љета довешће нове туристе.

Тошић истиче да ће ускоро посјетиоцима бити омогућено и панорамско осматрање из балона.

“То је посебна атракција у Источном Сарајеву, у овој регији, први топловаздушни балон и налазиће се на локалитету на Брусу. Панорамска вожња из њега биће нешто због чега ће туристи сигурно у већем броју посјећивати и радо долазити на овај локалитет”, наглашава Тошић.

Тошић подсјећа да су нови садржаји реализовани у склопу пројекта “Уживај у Сарајеву – Романијска регија” /Ењоy Сарајево – Романиа регион/, који заједнички спроводе Туристичка организација “Јахорина”, Градска развојна агенција Источно Сарајево, Привредна комора Републике Српске и компанија “Станишић” са Пала.

Пројекат је финансиран из средстава ЕУ и Њемачке.

КУЛТУРНО НАСЉЕЂЕ И ЗНАМЕНИТОСТИ

Недалеко од Бруса, новим магистралним путем Пале-Тврдимићи-Лукавица стиже се до Цркве Светог пророка Илије, која припада Митрополији дабробосанској.

Ово је једина црква брвнара на простору Митрополије. Првобитна је изграђена 1943. године током ратних сукоба и представља једину цркву подигнуту за вријеме Другог свјетског рата.

Црква је саграђена на локалитету села Луке, у општини Пале, у непосредној близини Сарајева.

На Требевићу је за потребе Зимских олимпијских игара одржаних 1984. године изграђена стаза за боб и санкање, а данас је украшена графитима и популарна је локација за шетњу, трчање и фотографисање.

Ту се налазе и знаменитости попут куле Драгуљац, Бистричке куле – аустроугарског војног утврђења, уз које је 1969. године дограђен опсерваторијум, затим кула Палеж, Златиште и Враца, а свака је на свој начин симбол културних, историјских и архитектонских вриједности.

Тошић поручује да све што раде јесте с циљем привлачења све више туриста на подручје Сарајевско-романијске регије, која има шта да понуди.