Омладинска организација „Соколац“ овај викенд је кренула са реализацијом прве активности у склопу пројекта „Сви смо исти, сви смо различити“.

Поред радионица на којима су млади на себи својствен начин обрадили теме предрасуда, идентитета и помирења, одржана је и ликовна колонија под називом „Умјетност ће спасити свијет“.

Предсједница Омладинске организације „Соколац“, Ања Крсмановић, истакла је да је јако битно младе људе укључити у све сфере друштва и сва дешавања.

„Знам да звучи као помало излизана фраза, али млади су заиста будућност ове земље и требају увијек бити у фокусу. Пратећи их кроз радионице и активности које су имали ових дана заиста сам се одушевила. Посебно ми је драго што смо били у Шахбеговићима и видјели све љепоте које се тамо налазе и које су нам на дохват руке, а многи нису ни знали за то. Узети учешће у једном оваквом пројекту је само по себи изазов, а чињеница да је наша апликација прихваћена и да је пројекат прошао је велики корак како и за нашу организацију, тако и за локалну заједницу коју представљамо. ПРО-Будућност је УСАИД-ов пројекат изградње мира и повјерења међу грађанима и грађанкама свих етничких и вјерских скупина у Босни и Херцеговини. Пројекат проводи америчка хуманитарна организација Catholic Relief Servkces CRS, аа партнерима: Каритасом БиХ, Институтом за развој младих КУЛТ, Форумом грађана Тузла (ФГЗ), Хелсиншким парламентом грађана Бањалука (hCA) и Међурелигијским вијећем у Босни и Херцеговини (МРВ). Разумијевањем других и друкчијих свједочимо о зрелости наше локалне заједнице која је отворена за све људе. „

Омладинци и омладинке су се потрудили да кроз своје активности на најљепши могући начин испромовишу и туристичке потенцијале наше општине. Како смо успјели да сазнамо у фази монтирања је виртуелна изложба слика која шаље поруке мира.

„Бавим се умјетношћу, идем у средњу школу примјењених умјетности те ми је можда најзанимљивија била сликарска радионица, али свакако сам научио доста тога ново и упознао нове другаре из Сокоца које не бих имао прилике никад нити срести да није било овог пројекта“, ријечи су Дина Салихагића из Сарајева, једног од учесника пројектних активности.

Ђорђе Ковачевић, члан ОО „Соколац“ је узео учешће у пројектним активностима и истиче да су радионице надмашиле његова очекивања.

„Веома ми је драго што ми је пружена прилика да будем дио овако оригиналног и лијепог пројекта. Након многобројних корисних савјета и радионица, имали смо времена за дружење, размјењивање идеја и стварање дивних успомена. Разговарали смо о појмовима стереотипа и предрасуда, идентитетима и миру, и на тај начин смо могли да сагледамо како слику нашег друштва, тако и слику нас самих. Научили смо како да расуђујемо без стереотипа и „етикетирања“ других, а сматрам да је то данас веома битна вјештина. Ову причу смо окончали посјетом селу Шахбеговићи, гдје смо имали прилику да видимо рад шпанских умјетника, суочимо се са не баш спокојном историјом овог поднебља и пробамо веома укусне баклаве! Велику захвалност дугујем ОО „Соколац“.