Уколико се НАТО активира руске трупе могу брзо стићи у Бјелорусију, и то за свега један дан, изјавио је предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко.

Како је нагласио, током састанка са руским предсједником Владимиром Путином у Сочију није конкретно било говора о пребацивању руских јединица или формирању војних база.

Такве акције су предвиђене концептом војне безбједности Савеза Русије и Бјелорусије.

– Уколико дође до неке напетости, уколико примјетимо да се активирају у НАТО-у, па све до војног сукоба, у року од једног дана руске јединице и трупе ће бити пребачене у Бјелорусију, за шта су одређене базе, аеродроми и остало – рекао је он, преноси државни портал СБ. Бјелорусија данас.

Бјелоруски лидер је истакао да је таква опција могућа само у случају заоштравања војне ситуације и додао да Запад нема права да прекоријева Бјелорусију због размјештања руских војника.

– Ви пребацујете и формирате базе у Пољској. Не виде брвно у свом оку, а нас почињу да убијају у свим правцима – констатовао је он.

Такође је додао да ће Русија испоручити Бјелорусији савремено наоружање, а званичницима је наложио да заједно са руским колегама саставе списак неопходног оружја.

Путин и Лукашенко састали су се у Сочију 28. и 29. маја, а то је већ трећи састанак двојице лидера од почетка године.