Јапански премијер Јошихиде Суга вјероватно ће расписати ванредне изборе послије одржавања Олимпијских и Параолимпијских игара у Токију, пренио је данас јапански лист “Асаши”, позивајући се на неколико неименованих партијских руководилаца.

Јапанска влада разматра и нови пакет економских подстицаја уочи очекиваних ванредних избора, додаје тај лист.

Међутим, портпарол јапанске владе Кацунобу Като је на конференцији за новинаре рекао да влада не разматра нови пакет подстицаја, али да уочава “потребу за оживљавањем економије” и да ће вјероватно предузети неопходне кораке.

Суга се јуче договорио са лидером владајуће коалиционе странке да не продужава актуелну сједницу парламента пошто буде завршена 16. јуна.

То значи да ће Јапан за сада одустати од израде допунског буџета и искористити готово 4.000 милијарди јена (36,50 милијарди долара) преосталих резерви за покривање трошкова повезаних са борбом против пандемије вируса корона, наводи лист “Асаши”.

Спор процес вакцинације и снажно противљење јавности одржавању Игара довели су до пада рејтинга Суге, повећавајући неизвјесност око судбине његове администрације.

Будући да би Олимпијске игре у Токију требало да почну 23. јула, највероватнији сценарио је да ће Суга распустити парламент након 5. септембра и расписати ванредне изборе, наводи “Асаши”.