Некажњавање стравичног злочина над 24 српска цивила у Ледићима, у федералној општини Трново, који су прије 29 година починили припадници такозване Армије БиХ, сахрана је права, правде и правосуђа у БиХ, поручили су данас чланови породица ледићких жртава и представници Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Славко Васић, који је у нападу на ово село изгубио родитеље, рекао је новинарима након данашњег парастоса српским жртвама, да су породице очекивале какву такву истину и правду, макар и минорну, али да је нису дочекали.

“Дочекали смо да је ово што се овдје догодило колатерална штета, да су ови људи сами себе поубијали и поклали. За мене то говори да је умрло право и правда, а ми данас присуствујемо сахрани права и правде, које нема у БиХ”, истакао је Васић.

Он сматра да би Ледићани били спасени да се нису ослањали на прошлост из Другог свјетског рата, када су мјештани околних села једни другима дојављивали да се склањају у шуму када би наишли четници или усташе.

“Мислим да су се Ледићани највећим дјелом ослонили на то да није могуће да им се нешто лоше деси, међутим, десило се најгоре могуће, што се могло десити”, навео је Васић.

Министар за избјегла и расељена лица у Савјету министара Милош Лучић нагласио је да за српске жртве на жалост нема правде, јер су одговорни ослобођени за овај ужасан злочин.

“Преостаје нам да се боримо, трудимо и надамо да ће починиоци овог страшног злочина бити пронађени и адекватно кажњени, а све с циљем да бар на неки начин породице жртава нађу свој мир и спокој”, поручио је Лучић.

Рада Тешановић Цвијетић, која је изгубила десет чланова породице, међу којима и братића од 18 мјесеци, рекла је да породице 29 година чекају да неко одговара, што се до данас није десило.

“Ми тугујемо, а људи који су направили овакво злодјело су пуштени, ослобођени по свим тачкама оптужнице”, навела је Цвијетићева.

Представник породица Љиљана Симанић рекла је да се у сарадњи са Радио телевизијом Републике Српске и другим поткровитељима снима документарни филм о масакру у Ледићима.

“Ако нисмо могли да их сачувамо од смрти, сачуваћемо их од заборава. Снимањем овог филма овјековјечићемо њихово страдање, како не би пали у заборав, јер правде на овој земљи за нас Србе нема”, истакла је Симанићева.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Трново у Републици Српској Горан Тимотија сматра да Едхем Годињак, Медарис Шарић и Мирко Буноз, које је Суд БиХ првостепено ослободио одговорности за злочине на подручју Трнова, ако и нису починиоци, онда знају ко је починио злочине.

“Ово је сахрана правосуђа, односно кривосуђа. Да нико не одговара за убиство 24 цивила, да нико не одговара за осамнаестомјесечног Милуна Тешановића и беспомоћну старицу – то је пораз и правосуђа у БиХ и саме БиХ”, рекао је Тимотија.

Он је апеловао на надлежне правосудне институције у БиХ да осуде одговорне за масакр у Ледићима.

“По првостепеној пресуди се не можемо надати правди, али остаје нада да ће правосудни органи БиХ макар једном учинити праву ствар”, закључио је Тимотија.

У Ледићима је прије 29 година почињен стравичан злочина над мјештанима овог села, а међу убијенила је и дијете од годину и по.

Злочин су 3. јуна 1992. године у вечерњим часовима починили припадници тзв. Армије БиХ, регрутовани са подручја Сарајева, те комшије муслимани из сусједног села Дејчићи.

У злочиначком походу убијено је 10 чланова породице Васић, цијела породица Тешановић, три члана породице Миовчић, те Саво Кењић и Слађана Секулић.

Најстарија жртва била је Иконија Васић која је имала 92 године, а најмлађа Милан Тешановић који је имао само 18 мјесеци, а којем су, према извјештају патолога, злочинци ломили руке и ноге.

Село је опљачкано, спаљено и разорено, да се губи скоро сваки траг српског присуства на том простору.