Генерал Ратко Младић, први председник Републике Српске, Радован Караџић и још неколико високих официра Војске РС правоснажно су осуђени у Хашком трибуналу као „учесници удруженог злочиначког подухвата, који су планирали и извршили геноцид над муслиманима у Сребреници.

Оваквој пресуди значајан допринос, судећи према јавним реакцијама неколико британских функционера протеклих година, дале су управо власти те државе, које последње две деценије отворено лобирају да се српске вође током рата деведесетих у БиХ осуде за геноцид у варошици на истоку Босне.

Све би се ово лаконски могло приписати континуитету политике Лондона према Србима, од деведесетих па наовамо, да британска влада није јасно упућена у то шта се дешавало у Сребреници летњих месеци 1995. Овде се зато подсећамо докумената британског Министарства одбране, са којих је скинута ознака тајности, а који говоре да није било никаквог планираног удруженог злочиначког подухвата, нити геноцида, преносе Новости.

Ови папири су објављени на сајту Националног архива Велике Британије, чији су оперативци са терена у Сребреници тих дана слали извештаје централи у Лондон, који су сабрани на око 200 страна. У њима се описују догађаји који су претходили дешавањима у Сребреници и реакције холандског батаљона УН након уласка српске војске.

У овим извештајима оперативаца јасно се наводи да Пале, како они ословљавају власти РС, нису имале никакав план да освоје енклаву Сребреница, већ да је до напада дошло на иницијативу локалног командира.

– Напад су испровоцирале снаге Армије БиХ из Сребренице, које су протекла три месеца константно нападале српске положаје и трасе снабдевања, нарочито јужно од енклаве, а затим се склањале у ту заштићену зону – наводи се између осталог у овим списима. – Акцију на Сребреницу је због тога покренуо локални командир, а напад је извршен само са једном четом и четири тенка. Потиснули су снаге Армије БиХ назад ка Сребреници. Срби нису планирали улаз у енклаву и њено заузимање, већ су се на то одлучили након што су констатовали да је отпор Армије БиХ врло слаб. Не мислимо да је део плана из Пала да се енклава прегази.

У другом документу се истиче да је током напада српске војске погинуо један припадник холандског батаљона УН:

– Након што је НАТО отказао ваздушне ударе на српске положаје из страха да би Срби могли да стрељају 30 холандских војника које су узели за таоце, холандски контингент се повукао у своју базу у Поточарима. Из српске команде у Хан Пијеску објашњено је да је заробљавање Холанђана самовољни локални акт, те да ће бити ослобођени током дана.

Британски извештаји из Сребренице наводе да је генерал Младић по уласку српских трупа запретио да ће отворити ватру на холандски камп, ако не разоружају остатак војске БиХ која се ту налазила. С друге стране Холанђани су тврдили да у кампу нема наоружаних припадника Армије БиХ, већ око 3.000 цивила.

– Холандски батаљон је учинио све што је било могуће да пронађе тих 2.000 наоружаних припадника Армије БиХ, али они су једноставно нестали током ноћи, највероватније у смеру Тузле. Било је ту присутно још нешто трупа западно од енклаве – наводе британски обавештајци.

У једном од докумената се више пута изражава сумња у вези са свиме што се дешавало око Сребренице и чуђење зашто су снаге Армије БиХ пружиле слаб отпор.

Лагали да оправдају „Олују“

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић нам објашњава да је Запад све ове године игнорисао доказе и стварна дешавања у Сребреници, јер им је требао изговор за агресију на Републику Српску и РСК:

– Циљ је био да се Срби са наводним доказима сатанизују и прикажу као злочинци, како би они оправдали помагање хрватским властима у „Олуји“, а онда и нападе и бомбардовање РС. Све је то једна велика превара и лаж од које они никада неће одустати, јер би онда себе разоткрили. Они знају да су неке западне службе директно стојале из злочина у Сребреници. Све то скривају и фалсификују чињенице да би себе заштитили.