Фото: Катера

Промоција првог везаног лета туристичким балоном у БиХ, у оквиру званичне промоције пројекта „Уживај у региону Сарајево-Романија“, одржана је јуче на излетишту Брус, на Требевићу.

Начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић захвалио је ЕУ и Њемачкој, које су донирале овај туристички балон и омогућиле да Требевић добије туристички садржај – први ове врсте у БиХ и у региону.

Гашановић је изразио наду што ће у наредном периоду са хотелијерима и угоститељима успјети да додатно обогате туристичку понуду општине Источни Стари Град.

Директор Туристичке организације „Јахорина“ Игор Тошић каже да је данас велики дан за туристичку понуду Источног Сарајева јер је реализован пројекат којим је омогућна набавка првог топловаздушног балона у БиХ.

Тошић каже да је туризам током пандемије вируса корона претрпио највише посљедица.

– Кренуо је опоравак, а нови садржаји би требали да то убрзају. Овдје можемо отворити нова радна мјеста. Већ раније кроз „ЕУ4бизнис“ реализован и пројекат на Романији који се зове Виа ферата „Соколов пут“, којим је већ направљен бум у туристичкој понуди БиХ – истакао је Тошић.

Он каже да је због тог пројекта порасла и цијена земљишта на Романији и међународној јавности откривен туристички потенцијал, посебно у области авантуристичког туризма.

– Имамо намјеру да урадимо и интернационализацију пројекта и представимо шта Источно Сарајево може да уради у смислу развоја туристичке понуде – додао је Тошић.

Пројекат постављања топловаздушног балона је реализован у оквиру пројекта „EU4biznis“, који спроводе Туристичка организација „Јахорина“, Градска развојна агенција Источно Сарајево, Привредна комора Републике Српске и привредни субјекат „Станишић“ Пале.

„EU4biznis“ је пројекат ЕУ који се спроводи ради јачања економије БиХ и његова укупна вриједност је 16,1 милион евра, а заједнички га финансирају ЕУ са 15 милиона евра и Њемачка са 1,1 милион евра.

Од априла 2018. до марта 2022. године, пројекат заједно спроводе Њемачко друштво за међународну сарадњу, Међународна организација рада и УНДП.