Представници консултантске фирме „Havrex“ из Бањалуке данас су у просторијама Скупштине општине Соколац одржали радионицу на тему „ Стратегија развоја туризма Соколац 2021-2025“. Основни циљ предавања, којем су присуствовали представници невладиних сектора, удружења грађана, љубитеља спорта, је формирање једног оперативног документа у којем ће се наћи могући пројекти за аплицирање.

Према ријечима предавача Зорана Павловића, власника фирме „Havrex“ из Бањалуке, колико заинтересовани партнери буду спремни и вољни да сачине своје приједлоге на прави начин, толико ће имати већу шансу да буду финансирани.

– Комплетна концепција коју имамо у сарадњи са нашим клијентима и партнеријама је да наши савјети буду од користи онима са којима сарађујемо. Данашња предавања односе се на почетак рада на изради Стратегије развоја туризма општине Соколац и Романије. Ниједан донатор не може финансирати оно што није дефинисано актима локалне заједнице. То ће бити предмет усвајања на Скупштини и постаће званичан докумет општине Соколац – рекао је Павловић, те додао да је Соколац територијално велика општина и нема концентрисан систем развоја у туризму, што веома недостаје.

– Зато ће кроз Стратегију бити приказан потенцијал Сокоца који ће се прилагодити потребама туриста. Стратегија је покетач активности фокусирана према туристима – казао је он.

Како је истакла директорица Туристичке организације Соколац Бранкица Башић да би се наставила израда развоја туризма неопходно је усмерaвање и дефинисање приоритета у овој области.

– У складу са циљевима пројекта овај документ би требао представљати концепт за интеграцију туристичке понуде и оквор за дјеловање туристичких интересних група. На састанку су учествовали сви актери који својим активностима могу утицати на развој туризма општине Соколац – навела је Башићева.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица је рекао да соколачка локална заједница има много потенцијала, тако да је ова радионица прилика да се припреме и реализују идеје које би се нашле у Стратегији уз подршку Одјељења за локални развој.

Захваљујући флексибилности и квалитетним савјетима соколачка општина предњачи у односу на остале локалне заједнице источног дијела Републике Српске.