Највеће признање које додјељује наша локална заједница, Повеља општине Соколац биће додијељена Предсједнику Владе Републике Српске Радовану Вишковићу, одлучено је на сједници Скупштине општине Соколац одржаној 5. јула. Златна плакета ће постхумно бити додјељена породици генерал-пуковника Слободана Кезуновића. Златну плакету ће добити и власник графичарске радње „Штампарија“ Миле Шука и ветеринар Мирко Станишић. Сребрна плакета општине Соколац биће додјељена управнику ЗП „Електродистрибуција“ Пале ТЈ Соколац Срђану Кнежевићу, успјешном привреднику Данку Вучаку те успјешном пољопривреднику Млађу Живковићу. Златне значке ће бити уручене ђаку генерације Основне школе „Соколац“ Милици Бајагић, ђаку генерације СШЦ „Василије Острошки“ Анамарији Каностревац, најуспјешнијем спортисти општине Соколац Исидори Боровчанин, перспективном спортисти, атлетичару Луки Кезуновићу и успјешном спортисти, боксеру Луки Вељовићу. Начелник општине Соколац ће посебно наградити установе и појединце који су дали допринос у борби против вируса КОВИД-19.

Локални парламент на сједници је усвојио приједлог Одлуке о усвајању измјене и допуне плана парцелације „Етно села Равна Романија“ фаза 1 и 2. Према ријечима начелника општине Милована Бјелице следећи корак је обезбјеђивање потребне инфраструктуре након чега ће локална управа моћи да формира цијену локација за будућу изградњу.

– Усвајањем ове одлуке створили смо услове за израду урбанистичког и регулационог плана, саобраћајнице и пројекта за рјешавање водоснабдијевања и отпадних вода. Пратимо активности Европске Уније и фондова за развој туризма како би искористили све потенцијалне пројекте. Оно што је битно нагласити је да нема продаје парцела нити градње док се не ријеше инфраструктурна питања, истакао је Бјелица.

Шеф клуба одборника СНСД-а Ђорђе Радић објаснио је да скупштинска већина прихватила овај Приједлог како би се што прије кренуло у даљу процедуру.

– Романија је перспективна туристичка локација коју треба заштитити од дивље и непланске градње, због чега смо и ставили забрану продаје на поменутим парцелама како би се изградњом инфраструктуре повећала цијена што би увећало приходе за нашу локалну заједницу, рекао је Радић.

Усвајањем измјене Одлуке о куповини ЈП БиК „Врело Биоштица“ а.д. у стечају, кроз поступак реорганизације Општина Соколац ће на име преноса оснивачких права и сталне имовине предузећа на своје име уплатити стечајном дужнику износ од 1.500.000 КМ у три рате. То подразумијева наставак пословања у дјелатности тако што би се реорганизованом предузећу оставила цјелокупна стална имовина, одредио начин намирења повјерилаца, смањиле и одгодиле обавезе стечајног дужника те уредила одговорност реорганизованог предузећа након закључења стечајног поступка све до момента укидања надзора над провођењем плана.

– Нисмо могли себи дозволити да не купимо предузеће које је од изузетног значаја за нашу локалну заједницу. Уз помоћ Владе обезбједили смо 500.000 КМ за прву рату, обезбједили смо мјенице као гаранцију уплате одложеног износа и надамо се да ћемо у што краћем временском периоду преузети то предузеће, истакао је начелник Бјелица.

Поред поменутих тачака на сједници Скупштине су усвојене Одлуке о уређењу простора и грађевинском земљишту на подручју општине Соколац, приједлог Програма намјенског утрошка средстава посебних водних накнада за 2021. годину, а на приједлог начелника Бјелице усвојена је Одлука о успостављању сарадње и братимљењу општине Соколац и јапанског града Исен.

Рођена 16. јуна 1986. у Сокоцу. Основну школу и гимназију завршила је у родном мјесту. На Филозофском факултету у Источном Сарајеву студирала енглески језик и књижевност. Дипломирала је 2011. године. Запослена у Инфо центру од 2012. године.