Дугогодишњи члан руководства СДП-а БиХ, председник те странке у Сребреници и одборник у локалном парламенту Хакија Мехољић био је командир ратне муслиманске полицијске станице у 1993. године, познат је у широј јавности по јавном изношењу истине и окривљивању Алије Изетбеговића за пад Сребренице.

Он је више пута потврдио Срни и другим медијима да је био члан сребреничке делегације, која је у рату присуствовала састанку у сарајевском хотелу „Холидеј ин“, где су дочекани аплаузима као хероји, што се може видети и на видео-снимцима, а онда им је речено да Сребреница треба да падне и да се жртвује 5.000 људи како би се изазвала интервенција НАТО-а и заузврат добила Вогошћа, која је у то време била у саставу Републике Српске.

„Алија Изетбеговић је тада 1993. тражио не да се убије, него закоље 5.000 Бошњака у Сребреници. Били смо у сарајевском хотелу „Холидеј ин“ када сам устао и питао га да ли је он луд и ко ће поубијати толики народ. Послије тога чекао се само повољан тренутак да се умијеша међународна заједница и то је пало на Сребреницу. Алија Изетбеговић је аминовао да се дозволи геноцид, а Срби су насјели на нешто што је раније спремано„, рекао је он и, између осталог, додао:

Плакали смо ми тај дан када је Сребреница пала. Видели смо издају. И од Алије Изетбеговића и међународне заједнице. Имају само добри и лоши људи у сваком народу. Алија је лош човјек„.

О томе је причао и за норвешки домументарни филм „Сребреница – издани град“.

Насера Орића је оптуживао за убиства, пљачке и ратно профитерство.

Мехољић је у једној од изјава за Срну рекао да су приликом пада Сребренице у јулу 1995. године постојали спискови непожељних Бошњака које је у повлачењу према Тузли требало ликвидирати.

„За списак и да се моје име налази на том списку сазнао сам од тадашњег потпредседника скупштине општине, а садашњег заменика начелника општине Сребреница Хамдије Фејзића, који ми је то рекао у колони која се повлачила према Тузли. Тада сам се са групом својих сабораца одвојио од колоне и кренули смо другим путем ка Тузли и тако преживели планирану ликвидацију од нашег руководства“, причао је раније Мехољић Срни.

Он је по повратку у Сребреницу неколико година организовао обнову бошњачке имовине и повратак Бошњака у ту општину, те формирао Општински одбор СДП БиХ, а неколико месеци пре смрти искључен је из те странке.

Умро је у 70. години од посљедица можданог удара у Универзитетском клиничком центру у Тузли, а по властитој жељи сахрањен је у Сарајеву 15. новембра 2019. године.