Србија као гарант Дејтонског споразума никада неће пристати на било какве покушаје његове ревизије који би водили умањењу права Републике Српске или њеном укидању, рекао је министар за иновације и технолошки развој Србије Ненад Поповић на данашњем састанку са премијером Српске Радованом Вишковићем у Бањалуци.

Поповић је рекао да економски снажна и развијена Република Српска представља интерес читавог српског народа.

– Србија као матична држава свих Срба подржаваће развој, јачање и опстанак Републике Српске – нагласио је Поповић.

Он је најавио да ће и лично тежити да помогне у развоју иновационе инфраструктуре и ИТ индустрије како би се створио амбијент за останак младих у Републици Српској, што је један од најважнијих услова њеног опстанка у будућности.

Поповић је подсјетио да је Србија током пандемије подржала Републику Српску и њене грађане слањем вакцина и друге медицинске опреме за помоћ у борби против корона вируса, саопштено је из Министасртва за иновације и технолошки развој Србије.

– Сада, када Србија започиње производњу вакцине Спутњик на Институту Торлак, уз помоћ наших руских пријатеља, бићемо у могућности да још више помогнемо Републици Српској – навео је Поповић.

Најављујући да ће Србија помоћи Српској у реализацији економских пројеката, Поповић је истакао да ће заједничко обиљежавање Дана српског јединства 15. септембра, које су иницирали предсједник Србије Александар Вучић и српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, бити прилика да се потврди нераскидива повезаност, која је увек била снага српског народа.

– Настављамо да јачамо наше паралелне везе – поручио је Поповић.

Вишковић је рекао да Српска и Србија, поред бројних заједничких пројеката са Србијом у области енергетике, инфраструктуре и образовања, подижу капацитете и у области иновација.

– Јака Србија је гарант да и Република Српска може брзо и снажно да се развија – закључио је Вишковић.