Фото: СРНА

На Сокоцу је одржана стручна едукација о потенцијалима љековитог и ароматичног биља и могућностима остваривања додатног прихода у “Шумама Српске”, којој су присуствовали представници осам шумских газдинстава која гравитирају ка Романији.

Вршилац дужности извршног директора Сектора за остале шумске производе и остале дјелатности у предузећу “Шуме Републике Српске” Радмила Шаран рекла је новинарима да су у овом предузећу у посљедњих неколико година препознали значај одрживог кориштења осталих шумских производа, као и значај унапређења осталих дјелатности шума, које нису везане за основне, односно, шумске дрвне сортименте.

Она је подсјетила да је прошле године основан Сектор за остале шумске производе и остале дјелатности у “Шумама Српске”.

“У складу са свјетским трендовима интегралног газдовања шумама рад овог сектора ће се базирати на искоришћавању шумских плодова, љекобиља, биља, гљива и осталих производа шума, као и искоришћавање шумске биомасе, односно шумског отпада”, рекла је Шаранова.

Она је додала да су с циљем унапређења рада прије неколико дана организоване обуке радника које припадају Радној јединици сектора за остале шумске производе и остале дјелатности у Дринићу, данас на Сокоцу, а сутра ће бити у Фочи.

Декан Шумарског факултета Универзитета у Бањалуци Маријана Каповић Соломун је нагласила да је ова едукација једна од активности произашла из сарадње факултета и “Шума Српске” и односи се на низ едукација које реализује Шумарски факултет заједно са Медицинским факултетом Универзитета у Бањлуци, о могућностима искориштавања биомасе за производњу етеричних уља, љековитог биља и гљива.

Фото: СРНА

“То су потенцијали који су за сада релативно невидљиви у систему `Шума Српске` и недовољно искоришћени, а наука је ту да препозна могућности за унапређење постојећег начина газдовања шумама и да предложи одређене идеје, па је тако и ова идела потекла од самог Шумарског факултета у Бањалуци”, рекла је она.

Соломунова је истакла да је ова идеја наишла на одобравање представника “Шума Српске” и шумских газдинстава, што је и повод за низ едукација.

Она сматра да је ова сарадња неопходна да би се унаприједио постојећи систем газдовања шумама и стању у Јавном предузећу шумарства.

Вршилац дужности директора соколачког Шумског газдинства “Романија” Страхиња Башевић захвалио је предавачима за стручну едукацију која ће корисити у стварању опште атмосфере за побољшање прихода из области осталих шумских производа.

Он је навео да је један од сегмената у овом дијелу рада производња течних уља из којих се може остварити додатни приход у пословању газдинства.

Према његовим ријечима, Шумско газдинство “Романија” већ скоро двије године има инсталиран погон за цијеђење течних уља, кроз чије ангаживање су планирали да упосле додатни број радника путем реорганизације предузећа из Радне јединице осталих производа.

“На овај начин би могли да вршимо проширење производње течних уља, већег капацитета, те уз кориштење гљива и осталих производа у шумама би могли донијети додатни приход Јавном предузећу и организационим јединицама”, навео је Башевић.

Доцент Реља Суручић са Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци на данашњем предавању говорио је о медицинском значају ароматичних врста љековитог биља, основним љековити састојцима појединих биљних врста и њиховим основним потенцијалом кориштења у медицинске сврхе.

Организатор стручне едукације о потенцијалима љековитог и ароматичног биља одржане данас на Сокоцу је ЈПШ “Шуме Српске”, домаћин скупа је Шумско газдинство “Романија”, а предавачи су са Шумарског и Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци.