Посјета ‘Виа Динарике’ босанскохерцеговачким градовима започела је данас у Сарајеву гдје је у центру града постављена инсталација, симбол планине и туристичких локација са три стазе Виа Динарике које пролазе кроз БиХ – бијелу, зелену и плаву.

Почетку промотивне кампање пројекта испред Сокоца присуствовали су Милован Бјелица, начелник општине Соколац, Марко Шука, шеф кабинета начелника општине Соколац, Бранкица Башић, директор ЈУ Туристичке организације Соколац и Милица Вуковић из истоимене установе.

Планинарске руте Виа Динарике се протежу преко Динарида, кроз седам земаља од Словеније до Албаније, а БиХ се налази у самом срцу динарског лука. Бијела стаза прати скоро све највише врхове планина у земљама кроз које пролази, плава стаза се креће дуж обала Јадранског мора и јединствени је спој мора, планине и шуме, а зелена прати ниже планине Динарида и налази се најсјеверније од све три руте.

Циљ тог пројекта започетог још 2014. године јесте да промовише природне и културне љепоте земаља у регији, као и да потпомогне одрживи развој локалног туризма и економски раст. Стазе се сваке године даље развијају.

Виа Динарика, како је казала водитељица пројекта Божена Калтак, пружа доживљај, авантуру у природи, одмор, релаксацију и здраво окружење која нам је данас свима потребно више него икад, посебно у ситуацији у којој смо се нашли заједно са цијелим свијетом.

“Виа Динарика је подручје које посјећују туристи из цијелог свијета, а у наредним данима желимо да је приближимо грађанима БиХ и да вас позовемо да свој одмор, викенд, авантуру доживите управо на Виа Динарици, у прекрасним предјелима уживајући у нашој традицији, храни, посјећујући споменике и све оно што Виа Динарика нуди“, истакла је Калтак.

Један од симбола који заслужују да буду истакнути јесу Хајдучка врата смјештена на источном дијелу планине Чврсница. Тај карактеристични прстен у стијени представља природни феномен који је стваран вијековима. Хајдучка врата се налазе на 2000 м н/в и одредиште су бројних планинара и заљубљеника у природу. Ту су, додала је Калтак, и прекрасне ријеке од југа до сјевера БиХ и доживљај, не само планинског, него и туризма на ријекама.

Кроз подршку развоју туризма у природи Виа Динарика помаже мале бизнисе, домаћинства и невладине организације који се налазе и дјелују на њеној бијелој, плавој или зеленој стази. Током провођења пројекта постало је очито да Виа Динарика има потенцијал за даљи развој и афирмацију као планинарска и авантуристичка стаза свјетске класе.

Пројект Виа Динарика имплементира и суфинансира Развојни програм Уједињених нација у Босни и Херцеговини (УНДП БиХ), уз финанвијску подршку Агенције Сједињених Америчких Држава за међународни развој (USAID БиХ) и Агенције за развојну сарадњу Републике Италије (AICS). Пројект се проводи у сарадњи са домаћим партнерима, Министарством спољне трговине и економских односа БиХ, Федералним министарством околошиа и туризма и Министарством трговине и туризма Републике Српске.

Посјетиоци су данас имали прилику да сазнају о томе што стазе Виа Динарике симболизују, које су то атракције на њима заступљене и да пронађу нешто за себе. Организована су такмичења, квизови и забавне игре, а имали су прилику и фотографисати се на „врху планине“ (смјештене на инсталацији) код Хајдучких врата, као и освојити вриједне награде. Након Сарајева, Виа Динарика ‘путује’ у Зеницу, Тузлу, Бијељину, Мостар и Бању Луку.