Министар просвјете Републике Српске Наталија Тривић рекла је да је све спремно да у сриједу, 1. септембра, почне нова школска година, коју ће ђаци у основним и средњим школама похађати на редован начин, али по иновираним наставним плановима и програмима, како би лакше усвајали нова знања.

Тривићева је истакла да је циљ ресорног министарства да развија наставне планове и програме који ће бити у интересу и развоју образовања у Републици Српској, те да активности у том смислу морају да прате и уџбеници.

„Циљ нам је био да све што је обухваћено наставним планом и програмом на атрактиван и ученицима приступачан начин укључимо у наставни процес, како би то на занимљив начин приближили нашим ученицима и да на тај начин боље, квалитетније и са жељом стичу нова знања“, рекла је Тривићева.

Када је ријеч о основном образовању, Тривићева је навела да је за ученике другог разреда основне школе уведен предмет Дигитални свијет, затим да је уведен и додатни час историје, док је предмет Демократија са шестог пребачен за девети разред.

„Дјеца у деветом разреду имају много више искуства и знања, те им је лакше да испрате тај предмет у појмовном, али и садржинском смислу“, рекла је Тривићева.

Она је навела да се уводи и више часова физичког васпитања за пете и шесте разреде, те истакла да је том развојном периоду овај предмет нарочито важан, како би било допринијето бољем и квалитетнијем развоју ученика.

У сарадњи са Републичким педагошким заводом и Заводом за уџбенике и наставна средства радило се на адаптацији штампаних уџбеника, али и на дигитализацији уџбеника за прву тријаду основних школа, као и за предмете историје и географије у вишим разредима предметне наставе“, рекла је Тривићева.

Тривићева је појаснила да ће се тако примјена технологија у процесу извођења наставе у учионици сада радити на потпуно нов начин.

„Ученици се стављају у први план као интерактивни учесници у процесу извођења наставе, а не само као слушаоци предавања наших наставника, те ће имати могућност да активно учествују и истражују све теме које буду обрађиване кроз наставни план и програм“, рекла је Тривићева.

Она је напоменула да су све активности које су се спроводиле на увођењу новина у наставу – пратиле и обуке наставног кадра.

Када је ријеч средњим школама, Тривићева је рекла да су у току реформе гимназије, те да се већ двије године спроводе иновирани наставни планови и програми у техничким и стручним средњим школама.

„Наставници су прошли обуке за извођење наставе у СТЕМ лабораторијама, односно опремљеним кабинетима за предмете природних наука“, рекла је Тривићева.

Тривићева је истакла значај и стипендија за дефицитарна занимања, како би ученици били подстакнути да уписују занимања која су потребна на тржишту рада, а која су различита у различитим локалним заједницама.

„У претходној години од укупног броја дефицитарних занимања имали смо око 80 одсто заинтересованост ученика да изаберу баш та занимања. И ове године је сличан број, али тачан број ученика који су уписали ова занимања знаћемо када почне школска година“, рекла је Тривићева.

Она је навела да се у прве разреде основних школа у Српској уписују 9.122 ђака, док прве разреде средњих школа уписује 9.604 ученика.

„Евидентно је да ове године, када је ријеч о средњим школама, имамо за око 160 ученика мање. Један од разлога је тај што многи наши ученици који на пограничним дијеловима на истоку Српске завршавају основну, често уписују средњу школу у сусједној Србији“, рекла је Тривићева.

Говорећи о начину одвијања наставе у новој школској години, ресорни министар је рекла да је Влада Српске, на приједлог Министарства, а уз претходне консултације са Институтом за јавно здравство Српске, донијела одлуку да се настава одржава на класичан начин, то јесте да часови трају 45 минута, а трајање одмора као што је то било прије пандемије вируса корона.

„Опредијелили смо се за овај начин одвијања наставе, имајући у виду значај директног контакта између наставника и ученика у процесу наставе, као и међусобни контакт ученика, како из угла стицања знања, али и због психосоцијалног развоја ученика“, рекла је Тривићева.

Она је напоменула и да је препорука да се настава што је више могуће одвија на отвореном, као и да се за дјецу која имају потврду од љекара да имају одређено обољење обезбиједи онлајн настава, у којој су обавезни да буду укључени и наставници.

Тривићева је нагласила да је опредјељење Министарства да се настава одвија у школским клупама, али уз све предострожности и уважавања препорука за понашање у школама, како се не би поново догодила ситуација да се мора обуставити извођење наставе у учионицама.

Она очекује и да ће до почетка школске године бити вакцинисано око 42 одсто запослених у образовном систему, којих укупно у Српској има око 17.000.

„Вакцинација је у току, те позивам све који раде у образовном систему да се вакцинишу јер ћемо тако омогућити бољу заштиту од ширења вируса корона у школама, али самим тим омогућити и да се настава одвија у учионицама“, рекла је Тривићева.