Сматра се да су талибани једна од најбогатијих побуњеничких група на свијету, а након двије деценије борби против америчких и савезнички снага, Авганистан је сада у њиховим рукама.

О томе како се талибани финансирају пише „ББЦ“.

Талибани су владали Авганистаном од 1996. до краја 2001. године, када су их свргнуле америчке снаге. Упркос 20-годишњем сукобу који је услиједио и погибијама десетина хиљада талибанских бораца, простор који контролишу и њихова војна моћ повећали су се посљедњих година.

До средине 2021. године имали су 70.000 до 100.000 бораца, а прије десет година било их је само 30.000. Одржавање овог нивоа побуне захтијевало је велика финансијска средства из извора и унутар и изван Авганистана.

Годишњи приход талибана након 2011. године Уједињени народи процјењују на око 400 милиона долара. Али до краја 2018. то се могло повећати на чак 1.5 милијарди долара годишње, показује ББЦ-јево истраживање.

Интервјуи проведени у Авганистану и иностранству указују на то да талибани имају софистицирану финансијску мрежу и систем опорезивања. Развили су бројне изворе прихода.

„ББЦ“ доноси неколико главних.

1. Стране донације

Неколико авганистанских и америчких функционера дуго је оптуживало одређене земље, међу осталима Пакистан, Иран и Русију, за пружање финансијске помоћи талибанима.

То је пракса коју ове земље негирају. Међутим, сматра се да су највећи појединачни донатори приватне особе из Пакистана и неколико заливских земаља, попут Саудијске Арабије, Уједињених Арапских Емирата и Катара.

Иако их је немогуће тачно одредити, сматра се да ти извори финансирања осигуравају значајан дио прихода талибана. То би могло износити чак 500 милиона долара годишње. Ове су везе дуготрајне. Према повјерљивом америчком обавјештајном извјештају из 2008. године талибани су примили 106 милиона долара од страних извора, посебно од заливских држава.

2. Трговина дрогом

Већ дуго се вјерује да талибани имају порески систем за финансирање својих побуњеничких операција, укључујући и илегалну трговину дрогом. Авганистан је највећи свјетски произвођач опијума који се може прерадити у хероин. С процијењеном годишњом извозном вриједношћу од 1.5 до 3 милијарде долара опијум је велики бизнис којим се производи већина хероина у свијету.

Функционери свргнуте авганистанске владе тврде да талибани од узгајивача опијума наплаћују порез на узгој од 10 одсто. Порези се такође прикупљају од лабораторија који претварају опијум у хероин, као и од кријумчара илегалних дрога. Процјене годишње зараде талибана од економије илегалних дрога крећу се од 100 до 400 милиона долара.

Трговина дрогом чини до 60 одсто годишњих прихода талибана, изнио је амерички генерал Џон Николсон у извјештају посебног главног инспектора за обнову Авганистана (СИГАР) за 2018. годину.

Али неки стручњаци кажу да је ова бројка прецијењена. Талибани често поричу своју укљученост у индустрију дрога и поносе се тиме што су забранили узгој опијумског мака на неко вријеме док су били на власти прије 20-ак година.

3. Ширење контроле над територијом

Финансијска мрежа талибана протеже се даље од опорезивања само пословања с опијумом. У отвореном писму из 2018. године талибани су упозорили авганистанске трговце да плаћају порез на различиту робу, укључујући гориво и грађевински материјал, када путују кроз подручја под њиховом контролом.

Након што су збацили авганистанску владу, талибани сада контролишу све главне трговачке путеве у земљи, као и граничне прелазе, стварајући више потенцијалних извора прихода од увоза и извоза.

У посљедње двије деценије значајна количина западног новца такођер је ненамјерно завршила у талибанским џеповима. Прво, талибани су опорезовали развојне и инфраструктурне пројекте, укључујући путеве, школе и клинике, које углавном финансирају западне земље. Друго, сматра се да су талибани годишње зарађивали десетине милиона долара од опорезивања камионџија који су снабдијевали међународне снаге стациониране у различитим дијеловима земље.

Такође се сматра да су зарадили значајну количину новца од услуга које пружа авганистанска влада. Лидер авганистанске електроенергетске компаније рекао је 2018. за „ББЦ“ да су талибани зарађивали више од два милиона долара годишње од потрошача електричне енергије у различитим дијеловима земље.

Ту је и приход остварен директно сукобом. Сваки пут када талибани заузму војно упориште или урбано средиште, испразне благајне и трезоре и заплијене мноштво оружја, аутомобила и оклопних возила, преноси „Yахоо Неwс“.

4. Рудници и минерали

Авганистан је богат минералима и драгим камењем, а већина их је недовољно искориштена као посљедица година сукоба. Рударска индустрија у Авганистану процјењује се на милијарду долара годишње. Већина експлоатације је малих размјера и углавном се обавља незаконито.

Талибани су преузели контролу над рударским локацијама и изнудили новац од легалних и илегалних рударских операција. У свом годишњем извјештају за 2014. године, функционери УН за праћење аналитичке подршке и санкција истиче да су талибани годишње добијали више од 10 милиона долара од 25 до 30 илегалних рударских операција у јужној провинцији Хелманду, преноси „Индеx.хр“.