На Сокоцу у протекле три седмице има позитивних на вирус корона, али проценат вакцинисаних, који је већи од 30 одсто, указује да се вирус неће ширити брзо у овој средини, рекла је Срни Адријана Станар, директор локалног Дома здравља „Др Љубомир Ћеранић“.

Станарева је нагласила да се на подручју ове општине већ готово четири седмице биљеже заражени вирусом корона, те да се свакодневно у Дом здравља пријављују пацијенти са акутним респираторним инфекцијама.

„За сада нема неке експанзије, чему доприноси проценат више од 30 одсто вакцинисаних и што значи да вакцине дјелују и да вирус не може, ипак, тако брзо да се шири кроз популацију. Са великим бројем вакцинисаних расте и имунитет у заједници“, нагласила је Станарева и изразила задовољство тренутном епидемиолошком ситуацијом на Сокоцу, будући да, за сада, нико није у критичном стању и хоспитализован.

Она је нагласила да је у овој локалној заједници до сада вакцинисано укупно 2.361, а ревакцинисано 1.695 лица.

Станарева је истакла да у овој установи континуирано спроводе имунизацију становништва без претходног заказивања, те да имају на располагању вакцине „синофарм“ и „спутњик ве“, те у мањим количинама „фајзер“.

„Сви грађани са подручја општине Соколац који су вакцинисани у Србији треба да се пријаве тиму породичног љекара у локалном Дому здравља како би имали потпуне податке и могли пратити ток епидемиолошке ситуације у овој локалној заједници“, истакла је Станарева, позивајући се на препоруку Министарства здравља и Института за јавно здравље Републике Српске.

Она је изјавила да ова установа за сада неће ући у најављени поступак имунизације дјеце изнад 12 година, уколико су родитељи заинтересовани, све док не добије потребне информације и препоруке.

Извјештај за 30. 08.2021.године

– Укупан број особа код којих траје надзор:5
– Укупан број особа код којих је зав ршен надзор: 1810
– Укупан број позитивних : 758/310
– Опорављено: 737/309
– Лијечи се: 0
– Преминулих: 21
– Захтјева за тестирање :4
– Тестирано укупно : 1717/647

ВАКЦИНЕ

– Вакцинисано: 2 361
– Ревакцинисано 1 695

Спутњик В : 587 вакцинисано I дозом
230 ревакцинисано

Астра Зенеца : 257 I доза особе
207 ревакцинисано

3. СиноВац : 54 вакцинисано I дозом
54 ревакцинисано

СИНОФАРМ : 1133 вакцинисано I дозоом
932 ревакцинисано

ФАЈЗЕР 340 вакцинисано I дозом
283 ревакцинисано