Мало је предјела гдје је очувана нетакнута природа у свом пуном сјају као што је то на подручју општине Соколац. Сачувана природа, свјеж планински ваздух, богато културно-историјско насљеђе, срдачност и гостољубивост становништва адути су због којих се посјетиоци радо враћају у ову локалну заједницу. Адреналинско-планински туризам је у последљих неколико година постао једна од водећих привредних активности у свијету, па се тако и код нас. Све је више удружења која се баве активностима у природи, које хране и душу и тијело.

Начелник општине Милован Бјелица позвао је представнике удружења адреналинских и авантуристичких спортова с циљем припреме за коначан туристички производ општине Соколац.

– Ово је била прилика да се упознамо са проблемима и недостацима удружења у којим може помоћи локална заједница, али и њиховим позитивним резултатима и плановима за будућност. Циљ овог састанка је да успоставимо сарадњу и да првенствено поведемо рачуна о безбједности учесника у бројним активностима које се нуде на подручју наше општине, нарочито туриста. Локална заједница стоји иза ових удружења и поносни смо на покретаче ових активности. Надамо се да ће се сва ова удружења омасовити и да ћемо заједнички радити на пројектима и додатно побољшати понуду, рекао је Бјелица.

Мирко Станишић члан неформалног удружења љубитеља природе и атв возила сматра да је за развој спортског туризма неопходан заједнички план свих удружења.

– Ово је идејни састанак на ком смо разматотрили даље туристичке погледе у смислу развоја туризма општине Соколац. Изузетно радује чињеница што су овдје окупљени људи који дефинитивно воле свој град и имају лијепе зелене визије за будућност. Поред свих природних потенцијала које Романија има, дефинитивно највећи потенцијал који је неоправдано био сакривен је људски ресурс. План је да се у наредним активностима општина Соколац покаже у свјетлу једног од најбољих домаћина који може угостити људе из окружења, па и шире, истакао је Станишић.

Од недавно је у понуди вожња кајаком на ријеци Биоштици, која свакодневно привлачи све већи број туриста. Један од ентузијаста који је покренуо активности вожње кајаком и јахања коња, Младен Боровчанин, истакао је задовољство што је општина препознала ентузијазам за овакве активности и нада се да ће у сарадњи са локалном заједницом ову понуду подићи на мало виши ниво.

Удружење „Романија сајклинг“ је у августу организовао бициклистичку вожњу под називом „Романија зове“ која је окупила велики број љубитеља овог спорта. Члан овог удружења Бане Биљић нада се да ће бициклизам привући туристе с обзиром да је тај спорт у експанзији.

– На састанку смо имали прилику да упознамо активисте других удружења здравих спортова. Циљ нам је да ми као љубитељи заштитимо природу и привучемо што већи број заинтересованих за понуђене активности на Соколац и Романију, рекао је Биљић.

Секретар Планинарског друштва „Гласинац“ Вера Мијатовић објаснила је да су на састанку имали прилику да се упознају са члановима осталих удружења са којим ће сарађивати у наредном периоду.

– Сви имамо исти циљ, а то је промоција туризма. Наше удружење је у претходном периоду урадило много. Приводимо крају радове на изградњи дјечијег забавног адреналин парка на Равној Романији. У новембру ће друштво бити организатор кола лиге Републике Српске у планинарској орјентацији, што је манифестација такмичарског карактера. На тај начин ћемо додатно радити на промоцији не само планинског туризма него и свих других туристичких потенцијала на подручју наше локалне заједнице, нагласила је Мијатовићева.

Директор туристичке организације Соколац Бранкица Трифуновић објаснила је да је циљ овог конструктивног састанка развој туризма на нашој општини, боља промоција, те успостављање сарадње како међу удружењима, тако и удружења и туристичке организације али и локалне заједнице.