На приједлог Планинарског друштва „Гласинац“ Општина Соколац заједно са удружењима, организацијама и волонтерима учествује у Свјетском дану чишћења 18. септембра 2021. године.

ВЕЛИКА АКЦИЈА ЧИШЋЕЊА ОПШТИНЕ СОКОЛАЦ

(Очистимо градске улице, паркове, излетишта, изворишта, шуме, села и засеоке)

https://www.worldcleanupday.org/about/

У оквиру Свјетског дана чишћења 18. септембра, очекује нас јубиларна акција чишћења „Let’s Do It (учинимо то) – очистимо земљу за 1 дан!“

* Чисти 18. септембра и буди дио највећег еколошког покрета у свијету.

Окупљање је предвиђено на Тргу Српских бораца испред зграде општине у 10 часова.

Свјетски дан чишћења

Детаљи догађаја

Свјетски дан чишћења је један од највећих цивилних покрета нашег времена, који уједињује 180 држава широм свијета за чистију Планету, а његов циљ прелази границе, религијске и културолошке разлике.

Свјетски дан чишћења 15. септембар 2018. године ујединио је 18 милиона људи у 157 држава и територија. То је било епских 36 сати чишћења Планете – од Новог Зеланда, путовања широм свијета, до завршетка на Хавајима.

У свјетском дану чишћења 21. Септембра 2019. године учествовало је више од 21,2 милиона људи у 180 држава. Тог дана волонтери/ке и партнери/ке широм свијета су заједно очистили нашу планету чистећи смеће и нескладиштени отпад са наших плажа, ријека, шума и са улице.

На Свјетски дан чишћња можемо видјети колику моћ имају људи када се уједине. Љепота лежи у сарадњи и заједништву, изградњи мостова између различитих заједница, и укључивању свих слојеве друштва – од грађана/ки, до пословних људи и владајућих структура.

Зачетак акције

У балтичкој европској држави, Естонији, 2008. године 50 000 људи се ујединило како би очистили цијелу државу за пет сати, те су на тај начин започели свјетску промјену.

Рођен је глобални цивлини покрет који се почео ширити попут грознице. Ово акција је подстакла људе с истом амбицијом по формули „једна држава – један дан“ да чисте своје смеће. Једноставна идеја је прерасла у глобални покрет са милионима волонтера/ки и лидера/ки.

Сваки човјек на овој планети има мјесто које назива дом. Свако може покупити своје смеће. У Куракау 2018 године, 101-годишњи човјек је волонтирао чистећи своју улицу. У Естонији група мама са бебама је била дио акције. Вртићи, школе, компаније, владе – стари, млади, богати, сиромашни – сви су се укључили. Зашто? Јер су могли, јер су хтјели. Због тога што су жељели да буду укључени претварање свог мјеста у чист и уређен дом.

Lets Do It World (LDIW)  је свјетска организација која уједињује више од 150 држава. Свјетски дан чисћења је највећи догадај који организује ова организација. Свака држава има лидера/ку и групу лидера/ки који раде даноноћно, често као волонтери/ке, на мобилизацији људи у својим државама поводом Свјетског дана чишћења.

Како да будемо дио ове приче?

Сва удружења која се баве заштитом природе, промоцијом активности у природи и активностима у природи, сви који воле природу, обавјестите и организујте своје чланове активнисте и пријатеље.  На објавама означите акцију и Соколац. Укључимо се и будимо дио Свјетске акције чишћења, очистимо наш Соколац и чувајмо га чистим након тога.

Укључи се и ти и буди дио планeтарног покрета. Ставимо наш Соколац на мапу свијета.