Фото: Бојан Д.Тошић

Епидемиолошка ситуација на подручју општине Соколац је још увијек стабилна, иако се у посљедње четири седмице свакодневно биљежи прилив пацијената са акутним респираторним симптомима у Дом здравља „Др Љубомир Ћеранић“. Тренутно се лијечи тринаест, а здравствени надзор траје код деветнаест особа, потврдила је за „Инфо центар“ директорица ове установе педијатар др Адријана Станар и додала да се тестирање врши према јасно одређеном протоколу који је одредио Институт за јавно здравство Републике Српске.

– Током претходног дана имали смо девет захтјева за тестирање и потребно је напоменути да се са сваким даном тај број повећава. Углавном је ријеч о лицима млађе животне доби која су друштвено активна – навела је др Станар.

Она је подсјетила да су у Дому здравља „Др Љубомир Ћеранић“ у Сокоцу до сада вакцинисана 2.462, док су ревакцинисана 1.973 лица.

– Узимајући у обзир да улазимо у пету недјељу, од како је кренуо четврти талас вируса корона, могу рећи да смо задовољни јер нема фулминантног ширења кроз популацију. Доброј статистици је сигурно допринијело и тридесет одсто вакцинисаног становништва наше општине. Континуирано вршимо имунизацију заинтересоваих лица, а на располагању имамо вакцине: Фајзер, Синофарм, Синовак и Спутњик Ве – истакла је она.

Она је позвала грађане, а посебно оне старије животне доби, који су у ризику, са коморбидитетима, да се уколико дођу у контакт са лицима зараженим вирусом корона, јаве телефоном у Дом здравља својим надлежним љекарима, ради даљег поступања.

– Према новим препорукама које смо добили, показало се да „Дани отворених врата“ као пасивни приступи нису најбољи модел, него да кроз тимове породичне медицине вршимо свакодневно имунизацију наших регистрованих пацијената – казала је Станарева.

Она је навела да су од Института за јавно здравство РС добили смијернице које подразумијевају да се може вршити имунизација дјеце старије од дванаест година, Фајзер вакцином. Сви родитељи, који желе да се имунизују њихова дјеца, такође се могу јавити породичном љекару. На питање какава је епидемиолошка ситуација у образовним установама у Сокоцу, др Станар је истакла да тренутно нема дјеце заражене вирусом корона.

– То је веома битно, поготово ако се угледамо на школе у региону, гдје има повећан број дјеце школског узраста обољеле од овог вируса. У Републици Српској до сада се биљежи око 800 дјеце основних и средњих школа позитивних на вирус корона – рекла је докторица.

Др Станар је додала да су током прошле седмице за све привредне субјекте и фирме на подручју општине Соколац послали дописе, у којима је наведено да уколико има заинтересованих за вакцинацију, да се могу јавити како би се организовали мобилни тимови који ће отићи на лице мјеста и вршити имунизацију. Такође, овај позив се односи и на непокретна лица.

Она је још позвала становништво да одржава респираторну хигијену, као и да се поштују све препоручене мјере превенције.

Рођена 26. априла 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. У Источном Сарајеву на Филозофском факултету студирала журналистику (2007–2013) и стекла звање дипломирани новинар. Запослена у Инфо центру Соколац од 2013. године.