Полагањем вијенаца на Централни крст, на Војничком спомен – гробљу „Мали Зејтинлик“ у Сокоцу те служењем парастоса за погинуле борце и цивиле у Манастиру Светог Георгија на Равној Романији, обиљежен је Дан несталих и погинулих у протеклом Одбрамбено – отаџбинском рату.

Вијенце су положили чланови организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево, савјетник Српског члана предјседништва БиХ Бошко Томић, те начелници општина Пале, Рогатица и Трново, као и представници општине Соколац и Источног Новог Сарајева.

Четвртог маја навршило се 29 година од када Милка Кокот тражи оца Драгана и брата Гојка Станишића, који су убијени на кућном прагу у Сарајеву.

– Године чекања, само да изговарате њихова имена. Да дође дан да достојно сахраним и запалим свијећу за своје најмилије. Овај дан спомињемо све Србе који су дали своје животе. Молим све од најнижег до највишег нивоа власти да нам помогну да ове хумке испред нас не би биле узалудне, јер сами не можемо. Ми још увијек стојимо пред свима јер не можемо посустати и другачије не можемо ако желимо да сахранимо своје чланове достојно. Зато још једно молим да и ми будемо породице које ће рећи да више не тражимо ниједног Србина- рекла је она.

Према ријечима замјеника предсједника Градске организације породица заробљених бораца и несталих цивила Града Источно Сарајево Горана Тимотија 15. септембар, који се сада обиљежава дан раније, Републичка организација је прогласила Даном несталих и погинулих у протеклом рату јер је на тај дан процентуално било највише несталих лица.

– Сваке године, уочи овог дана, делегације полажу вијенце како би одржали културу сјећања и апеловали на све надлежне институције који се баве процесом тражења несталих лица да више поведу рачуна. Тражење несталих је за нашу Организацију највећи приоритет уз запошљавање дјеце погинулих бораца- истакао је Тимотија.

Вијенац је положио и изасланик Српског члана предјседништва БиХ Бошко Томић.

– Број несталих и погинулих говори о жртви коју су дали борци да би створили и очували Републику Српску. На нама, који смо остали а били са њима заједно на ратишту обавеза је да водимо рачуна о њиховим породицама, на подручју Сарајевско- романијске регије. На списку Завода је још увијек 208 незапослених из категорије дјеце погинулих бораца. Не бисмо смијели након толико година имати незапослене из ове категорије. Зато апелујемо како држанвим институцијама тако и приватним предузећима да имају мало више разумијевања, како би ријешили овај проблем, који је бреме свих нас- додао је Томић.

Јован Голијан испред Градске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево је навео да је ово свето мјесто подсјетник да се не заборави све оно што се десило у протеклом рату.

– Ми смо основали организацију и подмладили чланове како би на млађе пренијели историју да се зна шта се овдје десило и да се то никада не заборави. Горући проблем овог времена поред несталих је незапосленост дјеце погинулих и несталих. У 90% сличајева уз помоћ Владе РС и Завода за запошљавање, ријешена су дјеца са високом стручном спремом– рекао је Голијан.

Током протеклог рата погинуло је 23.184 борца Војске Републике Српске а више од 100.000 цивила је убијено и нестало.

Рођена 27. априла 1988. године у Сокоцу. Након основне школе и гимнaзије, на Факултету политичких наука у Бањалуци, завршила студије новинарства 2011. године. Магистар новинарства од 2015. године. Запослена у Инфо центру од 2012.године.