Повољни услови за вожњу и несметано одвијање саобраћаја јутрос карактеришу саобраћајну ситуацију у Републици Српској и ФБиХ /ФБиХ/, саопштено је из Ауто-мото савеза Српске.

Измјене су актуелне на путевима на којима се изводе радови и магистралном путу кроз кањон Тијесно гдје се до 18. септембра одржава пењачки фестивал па долази до обуставе на дионици Карановац-Црна Ријека, свакодневно, од 11.00 до 11.45 часова.

За вријеме обуставе возила се преусмјеравају на алтернативни путни правац Бањалука-Чађавица-Мркоњић Град.

Успорено, уз измјене, саобраћа се на дионицама Црквине-Модрича, Шешлије-Јоховац, Градишка-Нова Топола, Устипрача-Међеђа, Фоча-Драгочава, Котор Варош-Ободник, те у тунелима “Каловита брда” /Љубогошта-Пале/, Чељиговићи /Лапишница-Љубогошта/ и Угар /Црна Ријека-ентитетска граница/.

Ради се и на регионалним путним правцима Тедин Хан-Криж, на ентитеској граници, и Језеро-Шипово гдје повремено долази до обуставе у времену од 7.00 до 17.00 часова, по потреби у трајању до један час.

Деминерски радови се изводе на дионицама магистралног пута Брод-Оџак, мјесто Клакар Доњи, Дервента-Подновље у мјесту Горњи Божинци и на локалитету мјеста Војковићи, у Улици 2. Сарајевске бригаде – Крупац /Улица Равногорска/. Током радова долазиће до повремене обуставе саобраћаја, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања.

Због бројних одрона и опасности од клизишта, на магистралном путу Брод на Дрини-ГП Хум/Шћепан Поље путничка возила саобраћају отежано, док је за теретна возила саобраћај обустављен.

Саобраћај је због клизишта обустављен на регионалном путу Мраковица-Градишка, дионица Мраковица-Подградци, док се због одрона, на дионицама Козарац-Мраковица, Чајниче-Миљено у мјесту Луке и Укрина-Горња Вијака саобраћај одвија наизмјенично, једном траком.

У Федерацији БиХ /ФБиХ/ радисе на ауто-путу Сарајево сјевер-Подлугови, гдје се саобраћа двосмјерно, супротном траком од зоне радова.

На путу Тузла-Калесија због радова у тунелу Чакловићи саобраћај се обуставља од 22.00 до 6.00 часова и преусмјерава на алтернативни правац преко Дубрава. Током дана, путничка возила из смјера Тузле саобраћају кроз тунел, а из смјера Калесије обилазницом око тунела. Теретна возила се и током дана усмјеравају на пут преко Дубрава.

И даље се у тунелу Црнаја /Коњиц-Јабланица/ током дана саобраћа без застоја, док се у времену од 20.00 до 5.00 часова кроз тунел саобраћа наизмјеничним пропуштањем возила.

Спорије због радова саобраћа се и на излазу из Груда према Љубушком и на путним правцу Хутово-Столац.

На граничним прелазима јутрос нема дужих задржавања. Гранични прелази Габела-Габела Поље, Козарска Дубица- Хрватска Дубица, Вагањ-Били Бриг, Хаџин Поток-Боговоља, Орахов До-Слано и Дужи–Имотица привремено су отворени као међународни гранични прелази.