Ако се ваш пријатељ или неко други налази у тешкој ситуацији, природно је да добијете жељу да му помогнете.

Ипак, понекад једноставно не знамо одакле да почнемо.

Постоје одређени знакови који указују на то да се ваша блиска особа не бави само свакодневним животним изазовима, већ и са већим и озбиљнијим проблемима.

Ово су 10 знакова који указују на то да је вашем партнеру или пријатељу потребна помоћ, а да вам заправо ништа не говоре.

1. Имају емоционалне испаде

Сви имамо тренутке када морамо избацити емоције из себе. Али разлика између здравог и нездравог изражавања емоција је у томе колико се та емоција тачно уклапа у одређену ситуацију.

Ако ваш пријатељ или партнер почне да реагује на мале догађаје са огромним бесом, тугом или радошћу која не одговара ситуацији, то може бити сигнал да им је потребна помоћ. Начин на који људи изражавају своје емоције се разликује, али треба пазити на велике и брзе промене у њиховим емоцијама.

2. Или спавају превише или једва да спавају

Стално зевање, тешки капци и снажна жеља да задремате током дана знакови су превелике поспаности. Ово стање се дешава када ваш вољени или пријатељ не може да заспи током ноћи или обрнуто, спава превише, посебно током дана. Прекомерно спавање током дана може бити знак депресије или анксиозног поремећаја, сматрају психолози.

3. Брзо мењају изглед

Једна од најлакших промена која се може приметити је тежина ваше блиске особе. Значајно повећање телесне тежине и губитак исте могу бити знакови емоционалног поремећаја. Промене у њиховом изгледу нису увек повезане са тежином, али могу бити. Обратите пажњу ако ваш вољени не брине о свом изгледу.

4. Осећају се немирно и узнемирено

Превише ентузијазма је знак емоционалне напетости и немира. Кад се то догоди, особа има сталну потребу да се негде креће. То је природна емоција, али се може догодити и када је особа под великим стресом. Дакле, ако уместо да се опусти и ужива у слободном времену, особа проналази све више активности и хобија, то може бити знак да није довољно стабилна.

5. Тешко склапају пријатељства

Свима нам је повремено потребно да будемо сами, али ако ваша вољена особа стално жели да буде сама, то може бити знак да се много бори са емоционалним проблемима и менталним благостањем. Ако ваш пријатељ почне да мења и отказује планове, показује антисоцијално понашање, па чак се и труди да побегне од других људи, то је чест знак да се бори.

6. Делују одсустно

Тешко им је да обављају свакодневне активности, посебно када захтевају више пажње. Нормално је да се овако осећамо с времена на време, али ако је то постала наша сwвакодневница, онда могу бити у питању емоционални проблеми.

7. Превише критикују

Ако је особа критична према себи, здрава је. Самокритика нам помаже да превазиђемо препреке и постигнемо нове ствари. Али ако је ваш познаник превише критичан према себи и критикује се за најмање пропусте, то може бити знак да је депресиван.

8. Иритирају их и најмање критике

Превише критиковања свакога може изнервирати, али ако ваш вољени или пријатељ почне претерано да реагује на критике, чак и на ситне детаље који могу бити конструктивни, то би могао бити знак да нешто није у реду. Ако су раније комуницирали и адекватно реаговали на своје мале промашаје, а сада их све то иритира, можда би било добра да обрате више пажње на своје целокупно стање. Можда се боре са депресијом, а претерано реаговање на критике може бити сигнал.