Фото: Соколац-срце Романије

Општина Соколац је предала неколико пројеката на јавне позиве развојне иницијативе „Вија динарика“, који се односе на проширење и обогаћивање туристичке понуде ове локалне заједнице.

Ријеч је о пројектима чијом реализацијом ће бити унапријеђена туристичка понуда и услуге, те о побољшању смјештајних капацитета Планинарског дома „Црвене стијене“ на Романији кроз више садржајних сегмената.

Надамо се да ће ови пројекти бити прихваћени, јер наше службе и удружења раде одговорно и захваљујемо се представницима Развојне агенције УН /УНДП/, Агенције за међународни развој САД /УСАИД/ и осталим агенцијама које подржавају ову развојну иницијативу“, рекао је Срни начелник општине Соколац Милован Бјелица након данашњег разговора са представником УНДП-а о пројекту „Вија динарика“.

Он је нагласио да је УНДП дуго присутан на Сокоцу и да су готово сви пројекти међународних организација, који су до сада реализовани у овој локалној заједници, имали снажну финансијску подршку УНДП-а, а сада и УСАИД-а.

Бјелица је истакао да је, укључивањем у „Вију динарику“, општина Соколац постала дио ове развојне иницијативе иако јој, због финансијске ситуације, није лако пратити све пројекте јер локална заједница треба да издвоји средства за учешће.

Велибор Судар из УНДП-а, који је службеник за економски развој у пројекту „Вија динарика“, рекао је Срни да је данас посјетио општину Соколац, као једног од будућих корисника који су прелиминарно одабрани на основу два јавна позива.

Према његовим ријечима, први се односио на интеграцију традиционалних домаћих производа у туристичку понуду, а други на проширење и обогаћивање туристичке понуде дуж стаза „Вије динарике“.

Судар је рекао да је са представницима локалне управе на Сокоцу разговарао о досадашњој сарадњи и како да се обезбиједе сви предуслови за реализацију програма, уз утврђивање средстава, кадра и рокова извршења, имајући у виду да се друга фаза „Вије динарике“ ближи крају до Нове године.

„Радимо на унапређењу капацитета и побољшању туристичке инфраструктуре како бисмо допринијели проширењу и обогаћивању туристичке понуде дуж стазе `Вије динарике`, сарађујући у овој Фази са 18 општина и градова у БиХ, међу којима је и Соколац“, навео је Судар.

Циљ развојне иницијативе „Вија динарика“ јесте промовисање значајних природних и културних ресурса на западном Балкану, којим ће се љубитељима природе из цијелог свијета омогућити бављење авантуристичким активностима, те очувати планинска подручја и предјели који представљају оазу нетакнуте природе у Европи.

Пројекат „Вија динарика“ спроводи и суфинансира УНДП БиХ уз финансијску подршку УСАИД-а БиХ и Агенције за развојну сарадњу Италије.