Предсједник Владе Здравко Кривокапић огласио се поводом реконструкције Владе Црне Горе.

Његово саопштење преносимо у цјелости.

„Споразум носиоца 3 изборне листе од 8. 9. 2020. је полазна основа за јачање политичке стабилности и убрзање реформског процеса.

Реконструкција Владе, на претходно дефинисаним основама, подразумијева чињеницу да се наредни парламентарни избори неће одржати прије редовног рока – односно 2024. године.

За ово вријеме Влада и скупштинска већина ће убрзано радити на приступању Црне Горе Европској унији, као и на осталим планираним реформама на јачању економског просперитета и правне сигурности градјана.

Политички субјекти који конституишу власт и Влада ЦГ стављају мораторијум на сва питања која немају широки друштвени консензус и дубоко дијеле црногорско друштво.

Након избора тужилачког савјета и реконструкције Владе, Скупштина ће приоритетно размотрити све законске акте који су у процедури предложени од стране Владе.

Владавина права и борба против организованог криминала и корупције су кључни задатак све три гране власти.

Конституенте нове власти треба оснажити учешћем представника партија националних мањина.

Унапређење рада Владе и Скупштине кроз њихов уставни однос обезбиједиће се реконструкцијом Владе на следећим принципима:

1. Предсједник Владе одлучује о томе који су министри резултатима у протеклом периоду одговорили изазовима ресора које покривају.

2. Влада ће имати 3 потпредсједника. Актуелни потпредсједник ће бити први потпредсједник Владе, а сви потпредсједници уједно и ресорни министри. Предлагање потпредсједника је аутономно право предсједника Владе.

3. Ресори који су се показали као обимни са аспекта њихове функционалности биће подијељени сагласно договору предсједника Владе и парламентарне већине.

4. Приликом формирања нових ресора водиће се рачуна да исти буду у функцији што бржег остваривања европске агенде Црне Горе.

5. Кандидате за нове министре предлаже предсједник Владе након консултација са парламентарном већином, посебно водећи рачуна о прошлогодишњем споразуму носиоца 3 изборне листе, компетентности и родној равноправности“, наводи се у саопштењу предсједника Владе Здравка Кривокапића.