Тачно 14 дана остало је до прве трке на Свјетском првенству у аматерском бициклизму, а директор такмичења Владимир Куваља потврдио је да су до сада стигле пријаве такмичара из 50 земаља свијета, те да би број пријављених ускоро требало да премаши цифру од 1.000 ученика.

Куваља је нагласио да је срећан што припреме иду добром динамиком и што ће се комплетан регион представити свијету на најбољи начин. Добра увертира за централни догађај који се припрема готово три године, од тренутка када је у Инсбруку Република Српска односно БиХ добила организацију, била је квалиифкациона трка која је одржана од 13. до 15. августа. Он је много помогла организатору, али и градовима који су били домаћини да виде шта их чека почетком октобра.

Индивидуални хронометар на програму је 6. октобра на Палама у дужини од 19 километара.

Дан касније је тимски хронометар који ће бити вожен на подручју општине Источно Ново Сарајево.

Исту вече је и свечано отварање првенства на Тргу Србија у Источном Новом Сарајеву, док је 8. октобар слободан дан за такмичаре и прилика да обиђу бројне тиуристичке атракције.

– У суботу, 9. октобра је медиофондо трка која стартује у Источном Сарајеву, а завршава на Јахорини, док је главна, гранфондо трка заказана за 10. октобар. Она такође стартује из Источног Сарајева, а завршава на Јахорини. Знао сам још прије три године када смо добили организацију да имамо шта да покажемо, радили смо много и полако се ближи вријеме да се то види, као и природне љепоте и сви инфраструктурни подухвати који су урађени нарочито на Јахорини. Имамо пријављене такмичаре из 50 земаља, велики проблем имају они који долазе из Азије и Аустралије јер су код њих велике рестрикције кретанбја и путовања, али свакодневно и ми шаљемо дописе и гаранција како би нам се и они придружили – рекао је Куваља.

Он се захвалио Влади Републике Српске и свим институцијама на подршци, те посебно подвукао ангажман представника града Источно Сарајево са свим општинама, не само у материјалном смисло него због чињенице што су све своје службе и логистијку ставили на располагање како би овај догађај био организован на најбољи могући начин.

– Припреме су при крају, и бићемо спремни да 5. октобра угостимо све који се одлуче да дођу. Ово је изузетно важан догађај како за наш град, тако и за Републике Српску – рекао је замјеник градоначелника Источног Сарајева Слободан Амовић.

Прва трка је на Палама 6. октобра, када ће бити вожен хронометар баш као и на квалифиакционој трци која је одржана среднином августа.

Дефинитивно је ово догађај који има изузетан значај за развој и афирмацију спорта и бициклизма на цијелој регији. Наша општина је уложила доста средстава, напора и труда за квалификациону трку, а исто ћемо учинити и за Свјетско првенство – рекао је начелник одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Пале Жарко Човић.

Циљ медиофоиндо и гранфондо трке које су на програму 9. и 10. октобтра биће на Јахорини која ће тих дана угостити више хиљада такмичара и особа у њиховој пратњи.

– Олимпијска љепотица полако, али сигурно постаје планина препознатљива по бициклизму јер је у минуле двије године била домаћин Трке кроз Србију, а како сада ствари стоје, идуће ће угостити и једну етапу трке „Београд – Бањалука“. Срећан сам јер је Јахорина препозната као дестинација која има капацитете да учествује у тако важном такмичењу и наравно задовољство нам је подржати овакав пројекат. Годинама радимо на промоцији љетне понуде Јахорине, чији је основ бициклизам. Овај догађај ће свакако значајно доприњети промоцији наше планине. Направили смо лијепу генералну припрему за Свјетско првенство које нас чека у октобру када се надам да ћемо угостити неколико хиљада бициклиста из цијелог свијета. Наша планина је велико градилиште, а ово је време када убедљиво највише градимо. Динамика радова је одлична и иод 1. децембра ћемо сигурно бити ски центар број један у овом делу Европе – рекао је директор ОЦ Јахорина Дејан Љевнаић.