Фото: Бојан Д.Тошић

Наставни план и програм у образовним установама на подручју општине Соколац успјешно се реализује. Поштују се све препоручене мјере и епидемиолошка ситуација се може оцијенити као задовољавајућа.

У соколачкој Установи за предшколско васпитање и образовање у којој је ове године уписано 190 дјеце, нема позитивнх на вирус корона. Вршилац дужности директора Споменка Маловић је нагласила да се васпитачи труде да се процес рада испуни уз поштовање свих мјера превенције.

– У наредном периоду имаћемо активности поводом „Недјеље дјетета“, која ће се одржати у октобру под слоганом „Заједно можемо све“, али мораћемо се прилагодити тренутној епидемиолошкој ситуацији. Препоручено је да се све манифестације одржавају на отвореном простору, па је идеја да организујемо маскенбал уз традиционалну шетњу малишана главном улицом – навела је Маловићева.

Од почетка нове школске године часови у Основној школи „Соколац“ трају 45 минута, а према ријечима директора Ђорђа Рајића одјељења су комплетна, што је позитиван примјер у односу на период када је била заступљена онлајн настава, подјела дјеце по групама и скраћени часови.

– Једина разлика је у томе што се практикује настава у учионицама, а не кабинетска како је то било прије пандемије. Ношење маске је за раднике обавезно, а за ученике препоручљиво. Имамо неколико ученика и радника у изолацији, али у овој школској години до сада није било позитивних на вирус корона. У први разред смо уписали 88, а школа броји укупно 837 ученика. Док још епидемиолошка ситуација дозвољава, покушаћемо извести екскурзију ученика деветих разреда у октобру. На основу препорука надлежних образовних институција, екскурзија се може извести само на подручју РС, па смо се одлучили за Херцеговину – додао је Рајић.

Директор Средњошколског центра „Василије Острошки“ Мирослав Максимовић истакао је да је епидемиолошка ситуација у овој образовној установи изузетно повољна, нема заражених професора, 50 одсто колектива је вакцинисано, а од почетка нове школске године два ученика су била позитивна на вирус корона.

– Ми се надамо да ће се задржати овакво стање у нашој школи и очекујемо да ћемо наставу заврштити у учионицама. Колико год смо ми прошлу школску годину завршили успјешно, не може се поредити онлајн настава са правом наставом из више разлога, губи се социјализација, а дјеца остају ускраћена за додатна објашњења –констатовао је Максимовић.

СШЦ „Василије Острошки“ броји 395 ученика, који похађају: Гимназију – општи смијер, Гимназију – рачунарско – информатички смијер, Економски техничар и Шумарски техничар.