Варање се може догодити и у најбољим везама. Но зашто уопште долази до прељуба у вези или браку?

Психолози су провели бројне студије не би ли утврдили разлоге оних који се упуштају у афере. И мушкарци и жене могу варати из врло различитих разлога, а истраживања су показала да мушкарци варају више од жена.

Када супружници не говоре „истим језиком“, јавља се јаз и већи је ризик да ће се један од партнера упустити у аферу, а варање увијек боли.

Зашто мушкарци варају и на које знакове треба припазити те како избјећи невјеру у односу?

Психолози су утврдили да се разлози варања код мушкараца разликују од жена. Они то најчешће чине када им потребе у односу нису испуњене па задовољство траже негдје другдје, односно изван односа.

Није им више стало до односа

Главни разлог због којег мушкарци најчешће варају је тај што им више није стало до односа, нарочито не кад је ријеч о сексуалном аспекту. Можда су само изгубили интерес за своју партнерку или је секс постао досадан те трагају за узбуђењем изван везе. Код веза које су запале у колотечину често долази до прељуба.

Искористили су прилику

Можда је ријеч о колегици с посла, старој пријатељици с којом су обновили везу путем друштвених мрежа или пак некој потпуној странкињи коју су упознали на пићу након посла. Када мушкарац који тренутно није претјерано задовољан примарним односом схвати да му се пружа прилика за брзински секс, он ће је искористити. Чак и не мора бити ријеч о незадовољству примарним односом, има и оних који у таквим тренуцима дођу у напаст те не размишљају о посљедицама које ће њихов чин изазвати. У том им је тренутку важно само узбуђење и чињеница да су некоме привлачни и пожељни.

Пате од емоционалних превирања

Мушкарци варају и када схвате да им жена с којом су у вези или браку изазива емоционални хаос, често усред горких свађа и расправа. Занимљиво је да се мушкарци и жене различито носе с превирањима у односу. Мушкарци се у таквим ситуацијама најчешће понашају деструктивно – опијају се, туку или пак се упуштају у афере с другим женама. Прибјећи ће свему како би бол нестала, а управо им секс помаже да забораве на приватне проблеме.