Фото: Бојан Д.Тошић

Дом здравља „Др Љубомир Ћеранић“ у Сокоцу од недавно је богатији за два савремена санитетска возила које су поклонили народ и Влада Јапана, а чију званичну примопредају директору Адријани Станар данас је извршио амбасадор Јапана у Босни и Херцеговини Макото Ито.

Ово није прва помоћ коју Јапан упућује општини Соколац, њихово дјеловање је присутно већ 20 година, од опремања Рехабилитационог центра, затим ранијом донацијом возила и рендген апарата.

Фото: Бојан Д.Тошић

Јапански амбасадор у БиХ Макото Ито је након примопредаје рекао да сарадња општине Соколац и Јапана постаје све боља, како кроз пројекат повезивања градова, тако и кроз овај пројекат и друге видове сарадње на економском нивоу.

– Сигуран сам да ће наша донација јако допринијети побољшању здравствене заштите у Сокоцу. Данас сам овдје први пут и увјерен сам да ћу у скоријој будућности доћи поново и да ће Јапан са овом општином имати јако добру сарадњу – навео је амбасадор Јапана.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица је истакао да му је велика част што је имао прилику да разговара са амбасадором Јапана у БиХ и његовим сарадницима и захвалио се Влади и народу Јапана за помоћ коју пружају овој локалној заједници.

Фото: Бојан Д.Тошић

– Народ и Влада Јапана су соколачком Дому здравља донирали два санитетска возила марке „тојота“ са потребном медицинском опремом за превоз пацијената. Данашња донација је посебно значајна у вријеме пандемије и Влада Јапана је препознала нашу молбу и одобрила пројекат који је припремио Дом здравља у сарадњи са локалном управом – казао је Бјелица.

Он је рекао да је општина Соколац прије двије седмице угостила амбасадора БиХ у Јапану Синишу Берјана, који је предводио високу привредну делегацију из Јапана, што даје наду и за успостављање привредне сарадње.

– Данас смо разговарали и о иницијативи коју је упутио јапански град Исен о братимљењу са општином Соколац – додао је начелник Бјелица.

Фото: Бојан Д.Тошић

Директор Дома здравља „Др Љубомир Ћеранић“ Адријана Станар се такође захвалила Влади и народу Јапана за овај вид помоћи који је дошао у право вријеме.

– Наши грађани ће захваљујући овој донацији имати много квалитетнију услугу, бржу, ефикаснију и сигурнију. Влада Јапана је кроз више пројеката присутна на подручју општине Соколац дуги низ година, а посебно у Дому здравља, који је раније добијао доста вриједних донација – нагласила је Станарева.

Према раније потписаном грант уговору, за набавку ова два возила Амбасада Јапана је одобрила 143.700 КМ.