Млади иноватор, студент машинства и научник Стефан Унић (23) из Трстеника је, можемо слободно да кажемо, најпрепознатљивији студент у Србији и млади научник. Иноваторску каријеру је започео када је имао само 13 година, и то као најмлађи од својих вршњака из основне школе, први пут је отишао у Лихтенштајн где је представио свој рад. Сам за себе каже да је “велики залуђеник” за науку, те његов рад и активности прати велики број младих људи широм земље и света. Стефан је светски признати научник и геније из области заштите животне средине.

Стефан Унић, никада не држи дијете али се јако труди да се храни избалансирано, а омиљено јело му је како каже хумус.

– Волим да после успешног дана, неког оствареног резултата или налета позитивне енергије частим себе здравим оброком. То је углавном хумус. Обожавам га. Спортски сам тип и бавим се пливањем већ седам година, водим доста рачуна о здравом начину живота и баш зато ми нездраве ствари повремено дођу као награда, али то је врло ретко. Када сам нерасположен, идем на пливање а не у кафану. Никада нисам претеривао са роштиљским специјалитетима и нездравом храном, успевам да одржавам витку линију само и искључиво здравим начином живота и свакодневним вежбањем.

Стефан слаткише не воли, већ искључиво здраву храну. Од своје четрнаесте године води рачуна о исхрани, а зашто је то тако, Стефан открива:

– Због дијабетеса, он ме је научио да ми је хумус омиљено јело. Али он ми не прави проблем нимало, живим са њим као и сви други људи. Један од мојих најбољих пријатеља је професионалан кувар а и родитељи су ми сјајни кулинари. Код њих је трпеза увек богата, а ја се одлучим само за салате и хумус. Трудим се да ми исхрана буде избалансирана, а редовно вежбам. Мој списак омијених јела је углавно смешан, али је јако креативан.