Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да је епидемиолошка ситуација „катастрофална“ и да је једини излаз вакцинација наводећи да ће се Кризни штаб за борбу против короне састати идуће недеље.

– Да уведемо сада рестриктивне мере смирило би се и имали бисмо поново катастрофалну ситуацију. Једини начин је вакцинација и подршка читавог нашег друштва процесу вакцинације. Држава је свој посао урадила и то на најбољи начин – рекла је Брнабић после свечаности поводом конкурса за изградњу нових објеката уметничких факултета у Београду.

Премијерка је рекла да не верује у (рестриктивне) мере и интервенционализам државе да се вакцинација споведе.

– Не верујем у мере. Рекла сам то медицинском делу Кризног и не слажемо се. Моја је одговорност. Ја не верујем у исте мере као што су биле пре вакцине. Зашто онда имамо вакцине? Зашто ми морамо да радимо нешто мимо света? Показале су нам неке друге државе кад вакцинишу 80 одсто популације како изгледа епидемиолошка слика и да се враћају нормалном животу – рекла је Брнабић.

Позвала је грађане да се понашају одговорно.

– Немамо једног инспектора по једном становнику и то не може да се исконтролише ако сви, сваки појединац, није одговоран. И нисмо друштво малоумних, ја одбијам да верујем да јесмо, а сви који ми кажу да сваки дан треба да уводимо рестриктивне мере и да интервенционизам државе треба да иде дотле да, ваљда, идемо по кућама и кажемо људима немојте да гурате прсте у штекер да вас не би ударила струја, ја у то друштво и државу не верујем – рекла је Брнабић.

Нагласила је и да сви морамо да станемо на лопту и причамо шта је друштвена одговорност и шта је грађанска солидарност.

– А ми шта радимо? Не верујемо у вакцине него ћемо да се затварамо. Не. Ја верујем у вакцине, мислим да је то једини излаз и мислим да сви треба да се вакцинишемо – рекла је Брнабић.