Шест сати је цијели свијет био без Фејсбука, Инстаграма, Месинџера и Вотсапа. Компанија је саопштила да је направљена грешка током унапређивања серверског софтвера.

Нешто послије пет поподне у понедјељак 4. октобра корисници су примјетили су да им не иду поруке преко Вотсапа, постови на Инстаграму и Фејсбуку и да не помаже ни ресетовање рачунара или мобилног телефона.

Врло брзо, преко других мрежа за комуникацију, највише Твитера и у локалном случају Вајбера, пронијела се вијест да није „до вас“ већ да је све што има везе са Фејсбуком „пало“.

Овакви падови нису ријетка појава, али ријетко трају дуже од једног сата и обично се дешавају само на дијеловима мреже.

Овога пута пао је систем у цијелом свијету и опоравак је трајао чак шест сати, тек иза поноћи по локалном времену почеле су да стижу поруке и појављују се постови.

Фејсбук је убрзо издао саопштење да се не ради о хакерском нападу, већ да је грешка направљена на њиховој страни, током унапређивања софтвера који покреће сервере.

Тачније, мијењали су поставку бекбоун рутера који конфигуришу размјену информација између њихових дата центара, ту је направљена грешка која се потом каскадно преносила до сваког сервера који користе у свијету.

Поједностављено, Фејсбук је промијенио „адресар“ и онда га закључао изнутра, у подруму, умјесто да га пошаље свима. А без новог адресара ниједан компјутер у свету не зна како да пронађе било који Фејсбуков сервис.

о значи да ни запослени у компанији, укљујучујући и самог Марка Закерберга нису могли да приступе сопственим сервисима укључујући и оне којима јавност нема приступ, јер су им сви рачунари постали недоступни односно невидљиви.

Због тога проблем није могла да ријеши техничка подршка која то обично ради у сличним ситуацијама па сада ИТ стручњаци претпостављају да је екипа послата у Калифорнију да ручно ресетује сервере и врати их у пређашње стање и то је разлог зашто је блокада потрајала.

Фејсбук ово још није потврдио.

Цијена ове самоблокаде није ниска, акције Фејсбука пале су за 4.9 одсто, само Закерберг је „лакши“ за око шест милијарди долара, а ни остали дионичари нису одушевљени и то у веома непријатном тренутку за компанију.

Наиме, Фејсбук је одложио лансирање Инстаграма за дјецу јер су у јавност „изашли“ интерни извјештаји да Инстаграм лоше утиче на психу тинејџерки, а за недјељу је најављен интервју бившег запосленог који тврди да је компанија свјесна негативних утицаја које има на кориснике, али да их игнорише зарад профита.

Нагађа се и да ли овакав пад може да се понови и критикује се политика Фејсбука да све сервисе покреће са једног мјеста што је и омогућило да сви стану истовремено.