Фото: Францоис Леноир/ЕПА

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен истакла је данас, уочи Самита ЕУ-Западни Балкан на Брду код Крања, да тим скупом Унија шаље веоам важну поруку региону, а то је да Западни Балкан припада ЕУ.

– Желимо да упутимо веома јасну поруку, а то је да Западни Балкан припада ЕУ. Желимо их у ЕУ. Ми смо једна европска породица. Дијелимо исту историју, вриједности и увјерена сам и исту судбину – поручила је она.

Фон дер Лајен је нагласила да чланице ЕУ желе интеграцију Западног Балкана јер знају да је то добро како за Западни Балкан, тако и ЕУ.

Имамо заједничке интересе и можемо се заједнички боље развијати. Мора напредовати интеграција Западног Балкана у заједничко тржиште. Моја порука Западном Балкану је – желимо вас у ЕУ, наставите са реформама, циљ је пред очима – поручила је предсједница Европске комисије.

Она је оцијенила да су земље Западног Балкана значајно напредовале у реформама, али и да још посла има да се уради на пољу владавине права, правосуђа и слободе медија.

– Али, морамо да признамо напредак који јесте урађен – наглашава фон дер Лајен.

Она је додала да ће Економски и инвестициони план за Западни Балкан бити једна од важних тема током Самита, наглашавајући значај регионалне интеграције тржишта.

– Са Економским и инвестиционим планом од скоро 30 милијарди евра моћи ћемо да направимо стварну разлику и инвестирамо у пројекте Зелене агенде, дигитализације и оних који су од користи за регинон – каже фон дер Лајен.

Предсједница ЕК је пред Самит подсјетила да је ЕУ највећи партнер региона и оцијенила да грађани Западног Балкна највише добробити могу имати од ЕУ.

– Висок квалитет, поузданост, траспаретнтност и јасну представу о цијени, без услова – каже Лајен.

Она је подвукла оргроман позитиван ефекат које је интеграција у ЕУ имала на земље чланице, почев од пораста стандарда, раста економије, до јачања демократије.

– У интересеу ЕУ је да тај процес има и са Западним балканом. Сматрам да ЕУ има користи од проширења – закључила је Лајен.