Извјештај о проведеној финансијској ревизији општине Пале за 2020. годину и Приједлог одлуке о обезбјеђењу средстава за наставак изградње топловода, двије су тачке дневног реда данашње сједнице СО Пале које су привукле највише пажње.

Скупштинска већина предвођена одборницима СНСД-а усвојила је наведене тачке, као и низ других тачака дневног реда, а ревизорски извјештај сматрају примјером да се добро радило у протеклој години, што је потврдио начелник општине Бошко Југовић.

Југовић није много коментарисао сам ревизорски извјештај, те је додао да је Скупштина општине данас усвојила и Извјештај о извршењу буџета у првих шест мјесеци и Приједлог одлуке о извршењу буџета за 2021. годину..

– Буџет је са суфицитом који ће се вјероватно до краја године анулирати и он је реалан. Право извршење буџета се очекује када се реализују одређене инвестиционе активности – навео је Југовић.

Југовић је истакао да је данас разматран Приједлог одлуке о обезбјеђивању средстава за наставак изградње топловода у Палама.

Он је напоменуо да је општина морала да са послом измјештања топловода крене „од нуле“, те да кредитима постепено ради дио по дио измјештања топловода из центра Пала.

– Тај пројекат ћу ја урадити за много мање новца, него што је планирано, али и много ћемо се намучити. Логично је да се топловодом изађе из центра Пале и уклони садашња топлана која је ругло – рекао је Југовић и додао да постоје двије потенцијалне локације за градњу нове топлане.

Планови у том смислу стагнирају, јер још увијек није дефинисано да ли ће се топлана градити у близини једног свадбеног салона, на обали Миљацке или у такозваној индустријској зони бившег фабрике „Фамос“, која је такође, потенцијална локација нове трасе гондоле Пале – Јахорина.

Одборници опозиције, коју чине СДС, ПДП и ДНС, у СО Пале били су прилично оштри на ријечима када је у питању ревизорски извјештај и наставак изградње топловода.

Одборник СДС у СО Пале Марко Сикима каже новинарима да је ревизор у извјештају за период јануар – децембар 2020. године потврдио све оно на шта је опозиција мјесецима скретала пажњу.

– То је фамозни трансфер од милион КМ према ОЦ „Јахорина“, који је незаконит и који је приказан у књигама општине Пале мимо правилника и на неадекватан начин. Ради се о класичном капиталном гранту, иако општинска власт инсистира да се то улагање прикаже као улагање у инфраструктурне пројекте на Јахорини, док ревизор сматра да то није приказано на правилан начин – истиче Сикима.

Сикима каже да је то класични грант који је требао да смањи бруто буџетски суфицит за милион КМ и који није био планиран буџетом нити ребалансом буџета за 2020. годину.

– Дакле, ту се ради о класичном ненамјенском трошењу средстава и то ће бити материјал који би морао бити интересантан тужилаштву – каже Сикима, који додаје да ће СДС истрајати у намјери да се овим поступком позабаве надлежне институције.

Са њим се слаже и шеф Клуба одборника ПДП у СО Пале Игор Тошић, који открива да је ревизорски извјештај за прошлу годину приказао да је на репрезентацију потрошено 120.000 КМ.

– То нам говори да се мјесечно трошило 10.000 КМ по кафанама и ресторанима – додаје Тошић.

Шеф Клуба одборника ДНС Марко Кубатлија у изјави за медије најавио је да ће опозиција ускоро поднијети и кривичну пријаву против Југовића, јер сматрају да је починио више кривичних дјела и тиме злоупотријебио службени положај.

Између осталог, Кубатлија износи примјер трансфера новца из буџета општине ка каси ОЦ „Јахорина“ у износу од милион КМ.

– Све оно на шта смо ми апеловали у протеклом периоду сада је потврдио ревизор, у чијем ревизорском извјештају се виде све могуће малверзације које смо ми помињали и гдје смо јасно говорили да начелник општине крши закон – истиче Кубатлија.

Кубатлија је додао да о изградњи топловода и самој новој топлани ништа не знају, јер им нису познати никакви детаљи о томе колико ће бити капацитета, да ли ће на њу бити повезани новоизграђени стамбени објекти, колика ће бити површина нове топлане и гдје ће се налазити дефинитивна локација.

Он сматра да је измјештање и изградња нове топлане „привидни пројекат“, који ће послужити властима на наредним Општим изборима 2022. године.