Епидемиолошка ситуација на подручју општине Соколац ових дана није задовољавајућа, оцијенио је за „Инфо радио“ комадант општинског штаба за ванредне ситуације и начелник Милован Бјелица, који је нагласио да се свакодневно биљеже захтјеви за тестирање на вирус корона лица која имају симптоме акутне респираторне инфекције.

– Не можемо бити задовољни тренутном ситуацијом, јер између 40 до 50 процената тестираних лица буде позитивно на овај вирус. Резултати тестова се чекају мало дуже јер у Фочи апарат за анализу тестова тренутно није у функцији, па се узорци шаљу у Бањалуку. Тренутно се лијечи 85 пацијената. До сада је вакцинисано око 2.700, а ревакцинисано 2.500 лица. Републички штаб за ванредне ситуације и Министарство здравља и социјалне заштите РС донијели су одлуку којом је дозвољена вакцинација трећом дозом против вируса корона. У Дому здравља „Др Љубомир Ћеранић“ има довољно вакцина и замолио бих све суграђане да се пријаве својим породичним љекарима, како би заказали термин за вакцинацију, јер се показало да вакцинисана лица уколико добију вирус корона, имају блажу клиничку слику – навео је Бјелица.

Он је посебно указао на допринос запослених у соколачком Дому здравља, који у овој тренутној ситуацији пружају надљудске напоре како би свим пацијентима били на услузи.

– Велики је број лица која траже здравствену помоћ и јављају се тимовима породичне медицине а посебно у ковид амбуланту која је дала добре резултате у претходном периоду јер су растерећене болнице у сусједним општинама гдје су пацијенти упућивани прије успостављања ове амбуланте. Замолио бих грађане за стрпљење и разумијевање нашег медицинског особља, које је више од годину дана оптерећено пандемијом која је захватила цијели свијет – рекао је начелник.

Стање са вирусом корона у образовним установама на подручју општине Соколац, није алармантно, али Бјелица додаје да је у свакодневној комуникацији са релевантним институцијама које превентивно прате ситуацију.

Тренутно су у средњој школи три одјељења прешла на онлајн наставу, док се настава у основној школи одвија редовно у учионицама. У обданишту је за двије групе дјеце обустављен наставни процес, а у осталих шест је уредан процес рада. У преговорима смо за набавку додатних тестова, како бисмо приликом појаве ученика зараженог вирусом корона, могли тестирати цијело одјељење – закључио је Бјелица.

Републички штаб за ванредне ситуације донио је у понедјељак, 11. октобра Закључак о спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване вирусом корона у Републици Српској, којим су досадашње мјере продужене до 1.новембра 2021. године. Комаданти општинских штабова за ванредне ситуације имају могућност да процијене ситуацију у својој локалној заједници и да пооштре мјере уколико је то потребно.

Рођена 26. априла 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. У Источном Сарајеву на Филозофском факултету студирала журналистику (2007–2013) и стекла звање дипломирани новинар. Запослена у Инфо центру Соколац од 2013. године.