Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је у бесједи у Саборној цркви у Сарајеву да православни Срби у овом граду живе најмање од 14. вијека и моле се Богу о чему свједочи и овај стари храм, те да различитости нису ту да би раздвајале већ окретале људе једне према другима.

“На само неколико стотина метара налазе се богомоље народа других вера, које све потичу из истог корена – стваралачке љубави своје”, рекао је српски патријарх.

Препознавајући свој идентитет и различитост, он је навео да то није дато да би раздвајало већ било одскочна даска која баца једне према другима у загрљај.

“Не треба да дозволимо да споља неко насилно показује и указује. Као они који вјерујемо у Бога треба да будемо отворени једни према другима, да разговарамо једни са другима, да размјењујемо искуство и љубав што је много више од једног спољашњег често политичког и политикантског дијалога”, истакао је партијарх Порфирије.

Према његовим ријечима, треба оставити високо и високопарне ријечи и свјетске политике и теорије и спустити се на најнижу могућу тачку вјере у Бога.

Нема те вјере у Бога која је уткана у темеље овога града, а да не упућује да је сваки човек Богом створен, да нико не постоји без оног другог и да не постоји онај који може рећи да му други није потребан. Долазићемо овдје у духу Јеванђеља и мира и да се утврђујемо у вјери. Мир треба да буде алфа и омега наших хтијења и напора”, нагласио је српски патријарх.

Он је додао да је мало рећи да му је срце испуњено истинском радошћу што је по благослову и позиву митрополита дабробосанског Хризостома стигао у Саборну цркву, предивни град Сарајево и ову земљу.

“Сарајево је град, иако опточен планинама, ипак отворен са све четири стране света. Ово је јединствен град по богатству и лепоти оних који су га стварали са свим својим различитостима”, рекао је патријарх Порфирије.

Његова светост је нагласио да је мало оваквих градова у свијету, а да их у Европи готово и нема.

“Много пута је било да нисмо препознавали једни друге, као ни себе као једнога, а често нисмо знали ко смо и шта смо, јер смо заборављали апостола Павла који је говорио ко смо и шта смо. Много пута падали смо појединачно и колективно, али исто тако историја нас учи да смо после сваког промашаја и пада налазили начина препознамо једни друге”, рекао је патријарх.

Зато, сматра, не треба да чуди што смо једни са другима прожети, те указао да је то све промисао Божија.

“Он је дошао да каже да дистанца и јаз није оно због чега постојимо. То све није нешто што нас чека. Зато смо створени од једне природе и дата су нам времена и границе. Нисмо ми који одлучујемо о томе који је то временски оквир који нам је дат да би упознали Бога живога и себе”, закључио је српски патријарх.

У Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву вечерас је служена доксологија у част Његове светости који је стигао у посјету Митрполији даборбосанској. Уз српског патријарха служили су митрополит Хризостом и бројно свештенство.

Српски патријарх ће сутра у 9.30 часова служити Свету архијерејску литургију у Саборном храму, уз саслужење митрополита, епископа и свештенства.

Патријарх Порфирије сутра ће посјетити и Источно Сарајево гдје ће га дочекати градоначелник Љубиша Ћосић и начелници свих шест градских општина.

Састанак ће почети у 15.00 часова, након чега су предвиђене изјаве за медије, саопштено је из Градске управе Источно Сарајево.

Након сусрета у Градској управи, предвиђена је шетња до Трга Републике Србије, гдје ће се патријарх Порфирије и митрополит Хризостом обратити грађанима Источног Сарајева.