На дионици пута од Шипова ка Купресу и мјесту Ново Село данас је планирана шесточасовна обустава саобраћаја због минирања стијена, па ће на снази бити измијењени режим вожње, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.

Од 10.00 до 16.00 часова на снази ће бити измијењени режим вожње, а постављена је и привремена саобраћајна сигнализација.

На већини путева у Републици Српској и Федерацији БиХ /ФБиХ/ саобраћај се јутрос одвија редовно, по сувим и мјестимично влажним коловозима, а у котлинама и дуж ријечних токова мјестимично има магле.

На дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина могући су одрони земље и камења на коловоз.

На свим путним правцима савјетује се опрезна вожња, прилагођена стању и условима на путу, посебно на дионицама са санационим радовима.

Измијењен је режим у одвијању саобраћаја на путевима Драксенић-Врбашка, Козарска Дубица-Драксенић-Јасеновац, Брчко-Бијељина, Бањалука /Рударска/-Стари Мајдан због санације клизишта, Добро Поље–Јажићи-Грајсољци,Градишка-Нова Топола, Црквина-Модрича један и Шешлије-Јоховац, Устипрача-Међеђа, Тедин Хан-Криж, Котор Варош-Ободник, Језеро-Шипово.

До 15.00 часова, због деминирања, повремено се обуставља саобраћај на дионици магистралног пута Брод на Дрини-Шћепан Поље у близини самог граничног прелаза „Хум“, на локалитету Војковићи, путевима Брод-Оџак у мјесту Клакар Доњи и Дервента-Подновље у мјесту Горњи Божинци.

Измијењен је режим саобраћаја због радова у тунелу „Каловита брда“, на магистралном Љубогошта-Пале, у тунелу Чељиговићи на путу Лапишница-Љубогошта, У тунелу „Угар“, дионица пута Црна Ријека-Угар.

Саобраћај је, због клизишта, обустављен на регионалном путу Мраковица-Градишка, дионица Мраковица-Подградци. Једном саобраћајном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина-Горња Вијака. На магистралном путу Брод на Дрини-Шћепан Поље путничка возила саобраћају отежано, док је за теретна возила саобраћај обустављен.

Кретање вангабаритног терета планирано је на путним правцима Гранични прелаз Вардиште-Горажде-Устиколина-Тјентиште-Гацко-Зови До-Тунел Стражевица до 20. октобра, Станић Ријека-граница Каруше до 23. октобра, Цапарде-Гранични прелаз Каракај до 24. октобра и Станић Ријека-Дервента до 25. октобра. Возачи треба да возе опрезније и да поштују упутства овлаштених лица из пратње.

Забрањен је саобраћај за теретна возила за теретна возила чија укупна маса прелази 12,5 тона на дионици регионалног пута Поље-Подновље због оштећења коловоза, на дионици магистралног пута Брод на Дрини-Шћепан Поље за возила чија маса прелази 16 тона, а за теретна возила преко 30 тона, на надвожњаку 238 на дионици магистралног пута Клашнице два- Шарговац у мјесту Трн јер нема дозвољену носивост за реална саобраћајна динамичка оптерећења.

У ФБиХ се изводе радови на ауто-путу А-1, на дионицама Какањ-Високо /мост у насељу Добриње/ и Сарајево сјевер-Подлугови, гдје се саобраћа двосмјерно, супротном траком од зоне радова.

На путу Тузла-Калесија, због радова у тунелу „Чакловићи“ саобраћај се обуставља од 22.00 до 6.00 часова и преусмјерава на алтернативни правац преко Дубрава. Током дана путничка возила из смјера Тузле саобраћају кроз тунел, а из смјера Калесије обилазницом око тунела, а теретна возила се и током дана усмјеравају на пут преко Дубрава.

Због извођења санационих радова спорије се саобраћа на путним правцима Коњиц-Јабланица у тунелу „Црнаја“, Доњи Вакуф-Јајце, Топчић Поље-Жепче, Груде-Љубушки, Ливно-Шуица, Хутово-Столац.

На граничним прелазима јутрос нема дужих задржавања. Гранични прелаз Козарска Дубица отворен је за међународни путнички саобраћај.