Северна Кореја тестирала је балистичку ракету са подморнице са своје источне обале, тврди јужнокорејска војска. Jапански премијера Фумио Кишида прекинуо је изборну кампању и вратио се у Токио.

Пјонгјанг је наставио да развија оружје упркос међународним санкцијама уведеним због свог нуклеарног наоружања и ракетног програма, истиче агенција Ројтерс.

Лансирање, о коме су известили званичници Јужне Кореје и Јапана, уследило је након састанка делегација САД и Јужне Кореје у Вашингтону o севернокорејском нуклеарном програму.

Како се наводи, у уторак ће се у Сеулу састати и шефови обавештајних служби САД, Јужне Кореје и Јапана.

Ракета је лансирана око 10 сати и 17 минута по локалном времену са мора у близини Синпа, града на обали Јапанског мора, рекао је начелник јужнокорејског здруженог штаба, где се налазе севернокорејске подморнице, као и опрема за пробну паљбу.

„Наша војска помно прати ситуацију и одржава положај спремности у блиској сарадњи са Америком, како би се припремила за евентуална додатна лансирања“, наводи се у саопштењу јужнокорејског здруженог штаба.

Савет за националну безбедност Јужне Кореје одржао је хитан састанак и изразио „дубоко жаљење“ због теста, позивајући Север да настави разговоре.

Јапански премијер Фумио Кишида рекао је да је „за жаљење“ зато што је Северна Кореја извела низ ракетних тестова последњих недеља.

Кишида је отказаo заказане скупове у изборној кампањи на северу Јапана, а из њeговог кабинета је речено новинарима да се премијер враћа у Токио како би се позабавио актуелном ситуацијом.

Јужнокорејско министарство за уједињење, које се бави међукорејским односима, саопштило је да су свакодневни разговори са Пјонгјангом успостављени нормално.