Председница Владе Србије Ана Брнабић састала се јуче са шефом Делегације ЕУ у Београду Емануелеом Жофреом који јој је предао годишњи Извештај Европске комисије о напретку Србије у процесу приступања ЕУ. Састанку је присуствовала и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Како је рекла премијерка Србије, извештај је комплексан и покрива све сегменте нашег политичког и друштвеног живота.

– Ово је далеко најбољи извештај о напретку који смо имали. У неким аспектима сам очекивала још повољнији извештај. Констатован је напредак у скоро свим областима. Констатован је напредак у свим политичким критеријумима и у области владавине права. Европска комисија је сама констатовала да је Влада Србије дала приоритет реформама. Ово је снажна политичка порука нашој земљи. Народна скупштина је значајно умањила примену хитних процедура, практично смо потпуно укинули. Два предлога закона смоп усвојили на Влади и проследили скупштини, али не по хитној процедури. Похваљено је што смо направили ново министарство, за људска и мањинска права. У извештају је препознато да је у правосуђу настављено са смањивањем броја предмета и да већ пету годину заредом правосуђе решава више предмета него што прими, то полако решавамо и држаћемо фокус на томе – навела је Брнабић.

Како каже, Влада Србије ће у наредних 10 дана упутити извештај ГРЕКО-у, Антикорупцијском телу Савета Европе о свему што смо урадили.

– Први пут од 2016. да у области слободе говора спомињемо реч напредак, то је велика ствар за све нас. Позивам сва медијска удружења која су напустила радну групу да се врате, али је значајно да наствимо да „гурамо“ заједно у овом смислу. Привреда и економија очекивано јако добар извештај. Костатује се да је привреда Србије забележила само благи пад, стабилност банкарског сектора, снажан раст кредитирања, да је тржиште рада забележило даље смањење незапослености. Добро смо радили, имамо добре резултате. Желим да захвалим свима у Србији који су на овоме радили. Већ ћемо у четвртак имати састанак са амбасадорима земаља чланица ЕУ – напоменула је Брнабић.

Према речима Емануела Жофреа, овај извештај израђује комисија и то је искрена процена стања кој есе базир ана чињеницама прикупљеним од Владе Србије, наш есопствене процене и организација цивилног друштва.

– Важно је свима представити извештај. Он се објављује после самита на Брду код Крања. Србија је прихватила нову методологију. Извештај бележи и повећан број реформи које је српска влада постигла у претходном периоду, као што је уставна реформа, ревизија кодекса понашања Народне скупштине… Имамо мере за заштиту новинара, нешто је урађено, још треба да се уради по питању безбедности новинара. Ово су најскорији напори који треба да се појачају. Важно је истаћи подршку ЕУ циљу и амбицији Србије да отвори два кластера, 3 и 4. Наставак реформи је заиста важан. Волели бисмо да видимо у Скупштини смањење запаљивог језика. Може много више тога да се уради. Имамо реформу јавне управе. Морамо да видимо напредак у борби против организованог криминала. Постоји нова стратегија о ратним злочинима, да Србија убрза темпо којим се реализују истраге. Србија је умерено припремљена и развија функционалну тржишну економију. ЕУ ће наставити да подржава Србију ка европском путу. Већ смо обезбедили око 200 милиона бесповратне помоћи, а имамо и значајне зајмове – рекао је Жофре.

Како је навела Јадранка Јоксимовић, ово је један од бољих извештаја које смо у последњих неколико година имали.

– Извештај пружа увид у општи утисак о томе како земља, са колико посвећености, мотивисаности спроводи реформе. Тај утисак може бити оцењен као добар утисак. Као земља, влада и грађани прихватили смо да усред игре прихватимо нова правила игре. Ово је процес који траје, али напредак је евидентиран у свим областима. То су важне ствари, нису мале ствари. Што се тиче кластера, сва поглавља су сада груписана у шест кластера. Све смо урадили за два кластера то јест 12 поглавља. У оквиру кластера 1, у поглављима 23 и 24 у владавини права констатован је напредак у свим областима. Напредак је негде већи, негде мањи, али је свакако евидентиран као напредак – навела је Јоксимовић.

Извештај је део годишњег пакета проширења који је у Стразбуру, пред посланицима Спољнополитичког одбора Европског парламента, представио европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархеји.

Вархеји је рекао да је Србија испунила мерила за отварње кластера 3 и 4 и подржао амбицију Србије да што пре могуће отвори и друге кластере. Он је истакао да власти у Србији имају европске реформе као свој приоритет и да су испуниле велики број преузетих обавеза на путу ка ЕУ чланству.

Вархеји је нагласио да у Србији постоји обновљена посвећеност реформском процесу. Навео је да Србија мора да настави и продуби реформе у области борбе против корупције, организованог криминала, слободе медија и у унутрашњем процесуирању ратних злочина.

Невероватан искорак је што коначно имамо ограничени напредак, рекла је Брнабић говорећи о области слободе изражавања. Према речима Јоксимовић, запаљив говор потиче од свих политичких актера.

– Овај извештај је моитивација да радимо и више. Да ли ће бити отворени кластери зависи од држава чланица. Сваки месец ми шаљемо извештај и Европској комисији и чланицама о сфери владавине права – сматра Брнабић.