Верује се да поред лековитих, неке биљке имају и магична својства.

Лековита својства многих биљака коришћена су од давнина у народној медицини. Међутим, у прошлости се такође веровало да неке од њих имају и магијске моћи.

Уколико девојка жели да се момак заљуби у њу, направила би венац од маргарете, а ако жели да јој мушкарац остане веран, носиће гранчицу селена.

Ово су биљке за које се веровало да имају невероватне моћи:

Кантарион

Кантарион је биљка која чува жене од зла и болести. Уколико жена посумња да је узрок њене неплодности црна магија, онда треба да у џепу носи цвет кантариона, као и да пије незаслађен чај од овог цвета.

Дивља ружа

За дивљу ружу се веровало да штити од разних болести. Наводно, болесник ће оздравити ако се провуче кроз обруч направљен од грања дивље руже.

Маргарета

Од семена овог цвета некад су се правиле огрлице које су представљале љубавну амалију. Довољно је било да девојка кроз огрлицу погледа младића који јој се свиђа и он ће бити њен.

Георгина

Сасушен корен од георгине је била моћна амајлија која је помагала женама да остану у другом стању. Веровало се да ће жена лакше остати труда, уколико би стално у џепу носила корен георгине.

Смиље

Мирисно смиље је некада била омиљена женска амјалија. Уколико жена жели да сачува свог мужа од других жена, довољно је било да са собом носи гранчицу смиља.

Селен

Селен је био намењен девојкама које желе да се удају. Требало је да се свакодневно носи гранчица селена близу тела, а једном недељно девојка која жели да ступи у брак треба да се окупа у води у којој је претходно потопила ову биљку. Магијско деловање селена привукло би сродну душу.