На већини путева у Републици Српској и Федерацији БиХ (ФБиХ) саобраћај се одвија несметано, а коловози су мјестимично мокри у сјеверозападним крајевима, саопштио је Ауто-мото савез Републике Српске.

На дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина повећана је опасност од одрона земље и камења на коловоз, а на путевима на којима се изводе санациони радови, обавезно је поштовање привремене сигнализације која регулише саобраћај.

Саобраћај је због радова измијењен на путевима Рача-Бијељина, Шипово-Ново Село, Језеро-Шипово, Драксенић-Врбашка, Козарска Дубица-Драксенић-Јасеновац, Брчко-Бијељина поред ријеке Саве, Бањалука (Рударска)–Стари Мајдан, Добро Поље–Јажићи–Грајсољци, Градишка-Нова Топола, Црквина-Модрича 1, Шешлије-Јоховац, Тедин Хан-Криж, Котор Варош-Ободник, Језеро-Шипово.

Због извођења радова измијењен је режим у одвијању саобраћаја у тунелу “Каловита брда”, на путу Љубогошта-Пале, у тунелу “Чељиговићи” на путу Лапишница-Љубогошта, у тунелу “Угар” на путу Црна Ријека-Угар.

Саобраћај је због клизишта обустављен на регионалном путу Мраковица-Градишка.

До 15.00 часова саобраћај се повремено обуставља због деминерских радова на локалитетима Војковићи, Клакар Доњи и Горњи Божинци.

Због активираних клизишта, једном саобраћајном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина-Горња Вијака.

Вангабаритни терет креће се путевима Станић Ријека-Каруше (до 31. октобра), Цапарде-Каракај (до 2. новембра), Станић Ријека-Дервента (до 25. октобра). Возачи треба да возе опрезније и да поштују упутства овлаштених лица из пратње.

На снази је забрана за теретна возила чија укупна маса прелази 12,5 тона на дионици регионалног пута Поље-Подновље, због оштећења коловоза, забрана за теретна возила укупне масе преко 30 тона на надвожњаку број 238 на дионици магистралног пута Клашнице 2-Шарговац у мјесту Трн, док је на дионици магистралног пута Брод на Дрини-Шћепан Поље забрањен саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

У ФБиХ на снази су ноћне обуставе саобраћаја у тунелу Црнаја (Коњиц-Јабланица) од 23.00 до 4.30 часова, а током дана кроз тунел се саобраћај одвија наизмјенично-једном траком.

Због извођења неопходних радова, двосмјерно одвијање саобраћаја супротном траком од зоне радова актуелно је на дионицама аутопута А-1 Какањ-Високо (на мосту у насељу Добриње) и Подлугови-Сарајево сјевер.

На путу Тузла-Калесија (због радова у тунелу Чакловићи), саобраћај се обуставља од 22.00 до 6.00 часова и преусмјерава на алтернативни правац преко Дубрава. Током дана, путничка возила из смјера Тузле саобраћају кроз тунел, а из смјера Калесије обилазницом око тунела. Теретна возила се и током дана усмјеравају на пут преко Дубрава.

Успорено, због радова, саобраћај се одвија на путним правцима Доњи ВакуФ-Јајце (Скела), Немила-Жепче (Доња Голубиња), Груде-Љубушки (на излазу из Груда), Столац-Хутово (у мјесту Церовица) и Грачаница-Срнице Доње.

На граничним прелазима у БиХ нема дужих задржавања. Гранични прелаз Козарска Дубица отворен је за међународни путнички саобраћај.