Република Српска на јасан и недвосмислен начин говори о томе да су се измене Дејтонског мировног споразума показале као неефикасне, контрапродуктивне и да воде у распад БиХ, као дејтонске мировне творевине, изјавио је академик Витомир Поповић.

У паузи округлог стола „Јединство српског народа – основа опстанка“, који се данас одражава у Академији наука и уметности Републике Српске у Бањалуци, Поповић је истакао да распад БиХ није у интересу Републике Српске и српског народа.

– У нашем интересу јесте да се БиХ врати на дејтонски пут, онако како је она Дејтоном и предвиђена, да се све узурпиране надлежности врате Републици Српској и да о томе нема поговора, јер у противном ћемо се наћи у некој другој позицији која ће водити распаду, рекао је Поповић.

Он је навео да се на данашњем округлом столу говори о томе да ли уопште можемо опстати ако не постоји минимум српског јединства и јасно дефинисан минимум националних српских интереса.

-Кад говоримо о јединству, мислимо пре свега на јединство српског народа са једне и друге стране Дрине, те укупно јединство, водећи рачуна о насушној потреби за јединством са братским руским народом, без којег у последњих 20 година није могуће водити било какву међународну политику, напоменуо је Поповић.

Организатори округлог стола су Императорско православно палестинско друштво Републике Српске и Оделење друштвених наука АНУРС.