Фото: Бојан Д.Тошић

На објекат Средњошколског центра „Василије Острошки“ на Сокоцу постављен је соларни систем за производњу струје, у оквиру пројекта „Сачувајмо енергију заједно“, који спроводи Градска развојна агенција Источно Сарајево, рекао је директор ове школе Мирослав Максимовић.

Максимовић је нагласио да ће соларни панели постављени на кров школе производити електричну енергију која ће се користити за потребе ове установе, а рачуни за потрошену струју ће бити умањени за количину произведену на овим панелима, односно мини-електранама.

„Наша школа се налази на осунчаном дијелу и панели су постављени на најсунчанијем дијелу објекта и вјерујемо да ће бити од користи нашој школи“, рекао је Максимовић новинарима.

Он је изразио наду да ће ова установа имати могућности и средстава да на овај систем буде прикључено још панела који би произвели укупно потребну струју за школу.

Пројектни менаџер у Градској развојној агенцији Источно Сарајево Бојан Окука рекао је да су соларни панели на Средњошколски центар постављени у оквиру пројекта „Сачувајмо енергију заједно“, који се спроводи од марта до октобра.

Он је навео да је у оквиру пројекта, осим постављања ових мини-соларних електрана на три објекта у којима су четири средњошколска центра у граду Источно Сарајево, урађена и анализа стања енергетске ефикасности за четири средњошколске установе и девет основних школа.

„Наше заједничке процјене су показале да се годишње на нивоу сваке школе годишње може уштедјети 1.000 до 1.300 КМ на утрошку електричне енергије, кроз ове мини-електране“, истакао је Окука.

Он је нагласио да ове мини-соларне електране имају капацитет од 4,7 киловата и да је њихова могућност производња од 7.000 до 8.000 киловат-часова електричне енергије годишње, што зависи од броја сунчних дана.

Окука је навео да је анализа стања енергетске ефикасности урађена кроз пројекат показала гдје треба улагати и припремљени улазни параметри потребни за будуће пројекте које ће Градска развојна агенција креирати и аплицирати према различитим амбасадама и фондовима у којима је приоритет енергетска ефикасност.

Директор Градске развојне агенције Источно Сарајево Младенка Пандуревић рекла је Срни да је пројекат „Сачувајмо енергију заједно“ финансирала Амбасада Чешке у БиХ.

Према њеним ријечима, циљ је да буду обухваћене градске средње школе и увођење одрживог система употребе обновљивих извора енергије успостављањем соларних система.

Пандуревићева је истакла да су путем пројекта набављена и постављена три соларна система на објекте средњих школа и спроведена промотивна камапања.

Она је навела да је укупан буџет пројекта 46.620 КМ, од чега је чешка Амбасада финансирала 68 одсто, односно 31.700 КМ, а Развојна агенција града Источно Сарајево суфинсирала је пројекат са 14.900 КМ.