Соколачко Удружење спортских риболоваца „Биоштица“ порибило је Биоштицу и Каљину са 68.000 комада млађи и 750 килограма крупне пастрмке дунавског слива, захваљући средствима у оквиру пројекта „Дођи на вир, пронађи мир“, рекли су Срни у овом удружењу.

Ова бесповратна средства су одобрена путем јавног позива за за унапређење туристичке понуде и услуга дуж стаза, односно Зелене линије „Виа Динарика“ у БиХ.

Потпредсједник Удружења спортских риболоваца „Биоштица“ Радислав Нешковић је нагласио да укупан буџет 18.255 КМ, од чега су 15.600 КМ од самог пројекта, а остатак ће обезбиједити ово удружење.

„Пројекат ће бити реализован кроз пет активности, од којих је прва већ извршена – набавка рибље млађи и крупне поточне пастрмке. Потом слиједи постављање информативних табли, те уређење двије риболовне стазе и промоција овог пројекта“, прецизирао је он.

Нешковић је истакао да је порибљавање ријека извршено на три локације, те да сада треба додатно уредити и означити двије риболовне стазе – селу Баре на подручју Кнежине, те у селу Крушевци.

Преостали дио материјала биће искориштен за порибљавање ријеке Каљине у којој треба обогатити рибљи фонд.

Он каже да све више људи подржава чланове Удружења „Биоштица“ који су успјели своје ријеке одбранити од изградње мини хидроелектрана, али и оних који желе да рибаре на овим водама и проведу пријатно вријеме уз планинске ријека на подручју Сокоца.

Нешковић је нагласио да ће реализација овог пројекта ријеке Биоштица и Каљина учинити још атрактивнијим за љубитеље спортско-риболовног туризма, допринијети разноликости туристичке понуде дуж Зелене линије „Виа Динарика“, као и развоју општине Соколац.

Он је изразио захвалност партнерима за подршку у припеми и реализацији овог пројекта, Туристичкој организацији Соколац и начелнику општине Миловану Бјелици.

Период спровођења овог пројекта је од краја септембра до 29. децембра.

Пројекат „Дођи на вир, пронађи мир“ реализује се у склопу друге фазе пројекта „Виа Динарика“, који финансирају америчка Агенција за међународни развој и Агенција Италије за развојну сарадњу. Пројекат суфинансира и спроводи Развојни програм УН.