Фото: Бојан Д.Тошић

Дан примирја у Првом свјетском рату обиљежава се у читавом свијету 11. новембра, у знак сјећања када је тог дана 1918. године у 11 сати Њемачка капитулирала, чиме је Велики рат након четири године завршен.

Амбасадор Републике Србије у Босни и Херцеговини Александар Ђорђевић тим поводом положио је данас вијенац на Споменик српским добровољцима у Сокоцу.

Фото: Бојан Д.Тошић

– Као и сваке године, драго ми је да смо овде да обележимо меморијал са својом браћом која живе у Босни и Херцеговини. И у годинама које долазе, представници Амбасаде Републике Србије ће долазити сваког 11. новембра на ово место, као и 15. септембра када обележавамо Дан пробоја Солунског фронта и Дан српског јединства, слободе и националне заставе – нагласио је амбасадор Ђорђевић.

Предсједник Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца од 1912-1918. општине Соколац Бранимир Ђурковић је истакао да се већ тринаест година наставља традиција обиљежавања значајних датума из Великог рата окупљањем испред Споменика солунским добровољцима у граду.

Фото: Бојан Д.Тошић

– Са Романије је у Првом свјетском рату учествовало близу 400 добровољаца. Сваки тај добровољац је посебна прича за себе и ми смо у претходним годинама за сваког истицали нешто што је било карактеристично – навео је Ђурковић.

Он је ове године предложио начелнику општине Соколац, да за обиљежавање 15. септембра – Дана српског јединства, слободе и националне заставе обезбиједи 500 застава.

– Заставе би се подијелиле нашим грађанима, да их могу истицати када се славе значајни датуми. Примјетно је да људи то воле, цијене и да се поново враћа та традиција која је била релативно заборављена и заустављена. Ми смо Удружење које ће његовати успомену и подстицати, јер ти људи су заиста били велики јунаци – увјерио је Ђурковић.

Фото: Бојан Д.Тошић

Начелник општине Соколац Милован Бјелица подсјетио је да је због великог броја учесника добровољаца са Романије подигнут Споменик, као вјечни подсјетник на несебичну подршку и жртву.

– Народ Романије је увијек помагао српском народу и подржавао српску војску и у балканским али и у оба свјетска рата. Обиљежавањем овог датума, можемо бар да се малим дијелом одужимо нашим прецима, који су своје животе положили за тадашњу државу. Желио бих се захвалити Амбасади Србије, предсједнику Александру Вучићу на свему што чине за Републику Српску и што се изнова показује да нема границе између народа са лијеве и десне стране ријеке Дрине – истакао је начелник Бјелица.

Вијенце је положила и делегација Општинског одбора СУБНОР-а, одајући тако поштовање српским јунацима са ширег подручја Романије, који су не штедјећи своје животе помогли браћи у одбрани земље од окупатора.

Фото: Бојан Д.Тошић

– У његовању традиција наших одбрамбено-ослободилачких отаџбинских ратова, СУБНОР је досљедан у провођењу и чувању наших славних борби од 1912-1995. године тако да поштујући све то учествује у свим манифестацијама у организацији свих наших удружења која његују традиције наших побједа – казао је предсједник СУБНОР-а Миливоје Јанковић.

Као главни мотив за амблем овог празника користи се цвијет Наталијина рамонда. Ријеч је о заштићеној врсти која је позната и као „цвијет феникс“, јер чак и када се потпуно осуши, ако се залије, може да оживи, због чега је и изабрана за симбол обиљежавања, јер указује на уздизање српске државе из пепела и искушења кроз која је наш народ прошао у Првом свјетском рату.