Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да је током разговора са француским министрима спољних послова и одбране у формату „два плус два“ било ријечи о БиХ и о Косову и Метохији, те да Запад покушава да наметне нелегитимна рјешења.

Лавров је рекао да у посљедње вријеме Запад покушава да наметне нелегитимна рјешења, прије свега када је ријеч о именовању такозваног новог високог представника, што се и догодило прије неколико мјесеци, преноси Спутњик.

Према његовим ријечима, такозвани високи представник је именован уз грубо кршење процедура које су наведене у Дејтонском споразуму и које налажу да је неопходна сагласност сва три конститутивна народа, као и уз грубо кршење процедуре неопходне да се та одлука одобри унутар Савјета безбједности УН.

– Обратили смо пажњу француским колегама да је то веома ризичан пут које су западне земље изабрале, будући да он представља пријетњу за коегзистенцију Срба, Хрвата и Бошњака у оквирима једне државе – нагласио је Лавров.

Лавров је рекао да су он и његов колега Сергеј Шојгу такође скренули пажњу француским министрима и на питање Косова гдје ЕУ, која игра улогу посредника у преговорима Београда и Приштине, није у стању да спроведе одлуке које су се доносиле уз њену подршку, а прије свега је ријеч о заједници српских општина.

– То је принципијелно питање које омогућава да Срби у том региону очувају свој национални идентитет. Све похвале што је ЕУ уопште успјела да осигура такав договор, међутим, то што Брисел не може Приштину да натјера да тај договор и имплементира, само по себи довољно говори – истакао је он.

Министри иностраних послова и одбране Русије Сергеј Шојгу и Сергеј Лавров данас су одржали преговоре у формату „два плус два“ са француским колегама – министрима иностраних послова и одбране Жан-Ив Ле Дриан и Флоренс Парли.