Председник Скупштине Ивица Дачић расписаће вечерас референдум о промени Устава Србије. Како је раније најављивао председник Народне скупштине референдум ће највероватније бити најављен за 16. јануар.

У Дому Народне скупштине у току је обједињена расправа о Предлогу Акта о промени Устава Србије, Предлогу Уставног закона за спровођење тог Акта и о Предлогу одлуке о расписивању референдума ради потврђивања Акта о промени Устава, чије усвајање би требало да омогући промене Устава у делу који се тиче правосуђа.

Седници, која је почела у 13 сати, присуствује и министарка правде Маја Поповић, која је изразила очекивање да ће данас парламент усвојити све предлоге како би могло да дође до промене Устава, о чему ће грађани коначни суд дати на референдуму.

Народни посланици расправљају о предлогу за промену Устава и расписивању референдума.

Министарка је рекла да чврсто верује да ће данас Скупштина Србије 2/3 већином усвоји Акт о промени Устава и Уставног закона за његово спровођење, што је, каже, важно за грађане Србије не само зато што то тражи ЕУ, или нека међународна организација.

„Очекујем да ће ЕК ценити напредак Србије“, нагласила је Маја Поповић, преноси Б92.

Додала је да је промена Устава у области правосуђа услов за даљу реформу правног система, која ће између осталог омогућити боље оцене и напредак Србије у процесу евроинтеграција.

Министарка Поповић је подсетила на разлоге за промене Устава, које имају за циљ, између осталог, повећање правне сигурности грађана, правну заштиту и суђење у разумном року.