Након дводневне сједнице Уставног суда БиХ у Сарајеву, није ријешена дилема да ли Електропривреда Република Српске може несметано да настави са пројектом изградње хидроелектрана на Дрини који реализује заједно са Електрпривредом Србије.

Из Електропривреде Српске поручују да активности Уставног суда могу да успоре, али не и да зауставе пројекат. Истворемено, Уставни суд је продужио рок Заједничкој комисији за концесије БиХ да ријеши спор око надлежности између Републике Српске и БиХ.

Одлуку о наставку градње хидроенергетског система Горња Дрина, коју су проблематизовала 24 федерална посланика у Представничком дому ПС, Уставни суд БиХ пролонгирао је до јануара наредне године .

– Уставни суд БиХ у предмету У 16/20 одлучио је да одгоди одлучивање о привременој мјери до наредне сједнице у јануару 2020-те. До тада ће од учесника затражити релевантне податке у вези доношења одлуке о привременој мјери у овом предмету – саопштио је Уставни суд.

– Што се тиче Заједничке комисије за концесије која ради на том спору, не значи нам нешто пуно, ми независно о привременој мјери радимо свој посао. Што се тиче самог пројекта драго ми је да се не обуставља – истакао је замјеник предсједника Комисије за концесије БиХ Миломир Амовић.

Уставни суд продужио је на шест мјесеци рок Заједничкој комисији за концесије да ријеши спор око надлежности за изградњу ХЕ на горњем току Дрине. Првобитни од три мјесеца није искоришћен, јер није било кворума – Менсур Шехагић није долазио на сједнице Комисије. Изостанак је правдао спором пред Судом БиХ због наводно незаконитог именовања Заједничке комисије за концесије.

– Имајући у виду да та Комисија није попуњена и да неки чланови немају вољу да раде у овкиру те Комисије, нисам сигуран да ће та Комисија у наредних шест мјесеци да засједа и заузме став – рекао је министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.

Електропривреда Републике Српске је након добијања концесије у посао укључила партнера Електропривреду Србије. До сада је утрошено око 40 милиона, градилиште је спремно, раде се приступни путеви и инфрастурктура. Заустављање градње евентуалном одлуком Уставног суда, настала би штета коју би обје Електропривреде потраживале од БиХ.

– Електрпривреда Српске и Електрпривреда Србије могу потраживати огромна финансијска средства и за оно шти су уложили или за сав период који би та ХЕ радили, практично неко може да заради новац на овај држави због неке глупости и нечијег хира ако заустави тако важну инвестицвију на коју Српска има право – додао је Ђокић.

Хидроенергетски пројекат Горња Дрина односно изградња три ХЕ Бук Бијела, Пунци и Фоча је класична пословна сарадња двије Електрпривреде од које могу имати користи сви:и Срби и Бошњаци. Али у политичком Сарајеву све што долази из Србије дочекују с неповјерењем и зато се подносе апелације Уставном суду гдје сједе провјерени кадрови СДА.