Дан Христовог рођења изузетно је свечано обиљежен у Сокоцу 1997.године. Црква „Романијска Лазарица“ била је на Бадње вече претијесна да прими све који су хтјели присуствовати вечерњем богослужењу у част овог најрадоснијег православног празника.

Соколачки свети храм био је препун младих који су, посљедњих година, редовни судионици свих догађаја под његовим сводовима.

Стотине вјерника је у црквеној порти присуствовало освећењу и залагању бадњака, и то је, без сумње, био најсвечанији чин Бадње вечери. Долазак Божића, као и обично, најавили су у праскозорје, пуцњи романијских домаћина. Све је текло у духу традиције, која се упорно на овим просторима његује стотинама година. Уз обилну гозбу и положајнике, почело је божићно радовање. Истина, снијег и температура нису били божићни, али то није могло умањити снагу свечаности у знак великог празника.

И за вријеме јутарњег божићног богослужења у „Романијској Лазарици“ окупио се велики број вјерника. Свету архијерејску литургију служио је његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај.

– Ово вријеме не може се похвалити добром. Више се може похвалити злом, па и у нашим крајевима, гдје је, ових година проливено много крви, а било је мало добра. Анђели су са неба рекли и ово: међу људима добра воља. То је велики позив – да људи имају међу собом добру вољу, јер ако је немају људи, немају је ни народи. Зато би ми данас могли додати оној пјесми анђела: Слава Богу на висинама, а на земљи мир, међу људима и међу народима добра воља, рекао је господин Николај, обраћајући се вјерницима за вријеме божићног богослужења у цркви „Романијској Лазарици“.

Објављено у 28-29.броју Соколачких информативних новина (јануар 1997.)