Градско вијеће Бихаћа донијело је измјене Одлуке о јавном реду и миру на основу које су предвиђене санкције за случајеве насиља на интернету, а њоме су прописане и новчане казне које се крећу у распону од 300 до 500 марака.

– Таква врста вербалног насиља која се одвија путем телекомуникације, писањем увредљивих садржаја, уколико се докаже ко је починилац таквог дјела, санкционисаће се прекршајно пред надлежним судом. У посљедње вријеме расте број оваквих случајева, посебно на друштвеним мрежама, а велики број починилаца, али и жртава су малољетна лица. Дјеца приступају интернету с различитих уређаја и махом нису свјесна опасности насиља у виртуелном свијету – каже Аднан Бегановић, портпарол МУП-а УСК.

Случајеве сајбер булинга, како се назива насиље на интернету, биљеже и у социјалним установама, гдје кажу како оно може оставити дубоке и трајне посљедице на жртве.

– Велики број родитеља није упућен у ову проблематику или јој не придаје довољну пажњу, а све може бити болно и кобно, па чак резултирати и најгорим исходом – каже Сабина Алагић, вршилац дужности директора Центра за социјални рад у Бихаћу, преносе Независне новине.

Због тога из полиције УСК позивају родитеље да више пажње обрате када се ради у њиховој дјеци, а грађане да све врсте оваквог облика насиља пријаве.