Председник Русије Владимир Путин и премијер Мађарске Виктор Орбан почели су разговоре у Москви. У уводном делу састанка Путин је потврдио да je Мађарска осигурала стабилне испоруке руског гаса.

Та стабилност постигнута је након потписивања споразума са „Гаспромом“, рекао је Путин и додао да Мађарска купује руски гас по цени која је пет пута нижа од тржишне цене у Европи.

С тим у вези Орбан је нагласио да цела Европа преживљава енергетску кризу а да је Мађарска захвална на постизању споразума са „Гаспромом“ и да жели још веће испоруке гаса.

Лидери су се осврнули и на кризу око Украјине, а мађарски премијер је поручио да ниједан од европских лидера не жели рат. Желимо решење мирним путем, додао је Орбан.

Путин је рекао да ће саговорника информисати о предлозима Русије о гаранцијама безбедности и томе како тече процес преговора са САД и НАТО.

Лидери су се осврнули и предстојеће парламентарне изборе у Мађарској, а с тим у вези Орбан је рекао:

Не планирам да одем, у априлу су избори, планирам да победим и да сарађујем с вама дуги низ година.“

Путин је нагласио да ће Русија сарађивати са сваким изабраним премијером али је констатовао да је Орбан учинио много за интересе обе земље и да се нада наставку сарадње.

Једна од тема разговора је и сарадња у борби против вируса корона а руски председник је рекао да је Русија до сада Мађарској испоручила два милиона доза вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V).

Како је рекао, сада се ради на томе да се изврши трансфер технологије за производњу вакцине у Мађарској.

Када је реч о економској сарадњи две земље, Путин је навео да је за 11 месеци прошле године обим робне размене порастао за 30 одсто без обзира на све врсте ограничења.

„То је добар сигнал, настављају се велики пројекти: изградња атомске централе. Енергетика у целини заузима веома важно место у нашој сарадњи“, закључио је он.